Věda       Akademon       Vesmír       Osel       AVO       Fyzikální ústav AVČR TOPlist
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Užitečné pomůcky:   Tabulky        Encyklopedie        Nástroje 
Katalog dodavatelů:   Rubriky        Firmy        Zastoupení        Laboratorní přístroje 
Ostatní:       Titulní strana        Zajímavé odkazy        O nás        E-obchody 
Nástěnka : Chlazené laboratorní inkubátory LBT 168,, předváděcí přístroje z výstavy, 100% stav,...
Kalendář : 7.8.17: částečné zatmění Měsíce
Reklama
Smažené brambůrky bez akryamidů

Milovníci smažených francouzských brambůrků, dejte si pozor! Můžete být vystaveni působení chemikálií, které jsou spíše spojovány s chemickým těžkým průmyslem, než s potravinami. Naštěstí, vědci našli cestu k řešení tohoto problému.

Datum: 29.12.2015

akrylamidy, karcinogeny, smažené potraviny, čipsy


 

Sdílet na Facebooku   Odeslat na Twitter

Francouzské čipsy obsahují akrylamidy. Tato chemikálie zvyšuje riziko rakoviny u hlodavců. Studie jsou však zatím nekompletní. Každopádně, akrylamidy jsou zařazeny mezi látky označené jako "pravděpodobný lidský karcinogen".

Studie ohledně přítomnosti akrylamidů v potravinách smažených při teplotách nad 120 °C byly spuštěny již před cca 10 lety. Relativně vysoké koncentrace byly nalezeny u smažených čipsů. Surové brambory obsahují aminokyselinu asparagin. Toto je normální. Pokud je však vystavena působení vyšší teploty, tak s pomocí cukrů reaguje v chemickém procesu zvaném Maillardova reakce za vzniku akrylamidů.

Co je nové, vědci se zaměřili na studium různých odrůd brambor, které obsahovaly různá množství asparaginu a jeho forem. Zkoumali cca 140 odrůd. Ukázalo se, že jsou mezi nimi značné rozdíly. Vědci reálně simulovali všechny procesy při běžném pěstování, skladování a přípravě čipsů.

Běžné odrůdy (Ranger Russet a Russet Burbank) vykazovaly větší množství akrylamidů. Určité nadějné odrůdy (Payette Russet a Easton) však vykazovaly značně nižší množství akrylamidů po osmažení.
Reklama

Vědci konstatují, že budou pokračovat ve výzkumu tak, aby se jim podařilo najít vhodnou odrůdu tak, aby se dosáhlo snížení produkovaného množství akrylamidů a přitom byly zachovány jiné podstatné vlastnosti jako je chutnost smažených čipsů.


Zdrojem informací je Chemeurope.com.

Pro kompletní informace si přečtěte  celý článek.

 

Hledání:
 
(fulltextové vyhledávání na stránkách tohoto serveru)

Reklama

Reklama