Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   9.4.2024 - 12.4.2024 analytica
  17.4.2024 - 19.4.2024 Hutní a průmyslová analytika 2024, mezinárodní konference
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
  10.6.2024 - 14.6.2024 ACHEMA 2024
Reklama

 
Společnost Waters představuje bezešvý datový most HPLC/UPLC pro rozptyl světla, který integruje základní přístroje pro charakterizaci velkých molekul

- Společnost Waters nyní umožňuje bezproblémové propojení svých systémů kapalinové chromatografie (LC) a přístrojů pro víceúhlový rozptyl světla (MALS) pro snadnější použití, efektivitu a důvěryhodnost dat při charakterizaci velkých molekul.
- Software HPLC CONNECT™ urychluje přesnou charakterizaci složitých molekul pro vývoj biologických léčiv, včetně konjugátů protilátek a dalších složitých proteinových konjugátů a genových terapií.
- Jednotné rozhraní umožňuje ovládání a sběr dat z jednoho místa, čímž eliminuje manuální procesy a pomáhá tak omezit lidské chyby a poskytuje vysokou jistotu dat generovaných během akvizice a po akvizici pro analýzu.

Společnost Waters Corporation oznámila software HPLC CONNECT, softwarovou platformu typu "vše v jednom", která umožňuje plnou digitální synchronizaci mezi systémy Waters pro vysoce a ultraúčinnou kapalinovou chromatografii (HPLC/UPLC) a přístroji s víceúhelníkovým rozptylem světla (MALS) z portfolia Wyatt Technology™. Tento software přináší snadné použití, vyšší efektivitu a jistotu vědcům, kteří provádějí analýzy pomocí chromatografie s vylučováním velikosti a MALS (SEC-MALS) pro složité a kritické biofarmaceutické inovace, včetně konjugátů protilátek a jiných složitých proteinových konjugátů a genových terapií.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 28.3.2024

HPLC charakterizace velkých molekul   ID:70

 



 
Společnosti SPT Labtech a RevoluGen předvedly plně automatizovanou extrakci vysokomolekulární DNA

Nová spolupráce přináší řešení vhodné pro vysoce výkonné sekvenování s dlouhými čteními za méně než dvě hodiny.

Společnosti SPT Labtech, světový lídr v oblasti návrhu, vývoje a výroby automatizovaných přístrojů a spotřebního materiálu pro aplikace v oblasti přírodních věd, a RevoluGen Ltd. (RevoluGen), britská společnost zabývající se genomikou, oznamují úspěšnou automatizaci chemie pro extrakci DNA s vysokou molekulovou hmotností (HMW) Fire Monkey™ společnosti RevoluGen v kuličkovém formátu pomocí platformy pro automatizovanou manipulaci s kapalinami Firefly® společnosti SPT Labtech. Automatizovaný protokol umožňuje paralelní zpracování až 96 vzorků pro přípravu HMW DNA vhodné pro přípravu knihoven pro sekvenování s dlouhými čteními za méně než dvě hodiny.

Výsledky této spolupráce, která byla navázána v roce 2023, představují významný pokrok v efektivitě přípravy vzorků pro sekvenování DNA s dlouhými čteními a eliminují potřebu vysoce opakovaného ručního pipetování. Automatizace únavných kroků manipulace s kapalinami pomocí systému Firefly nejen zvyšuje rychlost a propustnost extrakčních pracovních postupů odstraněním úzkých míst v produktivitě, ale také zlepšuje přesnost a opakovatelnost výsledků tím, že minimalizuje riziko lidské chyby.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 27.3.2024

extrakce DNA   ID:62

 



 
Společnost Starlab míchá na laboratorním trhu s novým vírovým mixérem

Dobré vibrace v laboratoři

Rok a půl po úspěšném uvedení přepracovaného laboratorního přístroje Starlab Minicentrifuge na trh představí hamburský výrobce laboratorních produktů v březnu 2024 svůj druhý produkt. Inovativní vírová míchačka Starlab kombinuje bezkonkurenční design se špičkovým výkonem a uživatelskou přívětivostí. "Jsme nesmírně hrdí na to, že můžeme představit další důležitý produkt pro laboratorní provozy nové generace. Je navržen tak, aby ještě více usnadnil a zefektivnil každodenní laboratorní práci. Proces vývoje se opět řídil naším ústředním mottem: vnést do laboratorní práce zábavu. Protože zábava je to, co pohání nadšení a výkonnost, a bez nich nelze dosáhnout úspěšného výzkumu," říká Klaus Ambos, prezident a generální ředitel společnosti Starlab International. Vortexový mixér Starlab bude k dispozici od 5. března 2024 za cenu 350,00 GBP.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 26.3.2024

vírový mixér   ID:94

 



 
Ruční Ramanův analyzátor nové generace umožňuje rychlou identifikaci surovin pro farmaceutický a biotechnologický průmysl

Společnost Thermo Fisher Scientific představuje výkonný a všestranný infračervený spektrometr Thermo Scientific™ Nicolet™ Apex FTIR, který je schopen poskytovat vysoce kvalitní data pro širokou škálu aplikací, včetně analýzy materiálů, farmaceutického výzkumu a monitorování životního prostředí.

Inovativní spektrometr Nicolet Apex nabízí pokročilé funkce, lepší výkon a rozšířené analytické možnosti ve srovnání s podobnými komerčně dostupnými řešeními, a to díky zavedení rychlého detektoru TE-MCT a intuitivního softwaru Thermo Scientific™ OMNIC™ Paradigm.

Tento software nabízí několik různých uživatelských rozhraní - vhodných pro uživatele s různou úrovní zkušeností - a také možnost snadno vytvářet nové pracovní postupy. Umožňuje uživatelům přesně a spolehlivě analyzovat organické a anorganické materiály, což z něj činí cenný nástroj pro kontrolu kvality, vývoj produktů a výzkumné aplikace.

Spektrometr Nicolet Apex nahrazuje současný spektrometr FTIR Thermo Scientific™ Nicolet™ iS20 a využívá pokročilé hardwarové a softwarové funkce - včetně patentované konstrukce interferometru, automatické korekce pozadí a intuitivního uživatelského rozhraní - k dosažení vynikajícího výkonu ve srovnání s jinými přístroji FTIR na trhu. Nicolet Apex je jedním z řady stolních FTIR spektrometrů společnosti Thermo Fisher Scientific, které nabízejí řešení od cenově výhodného rutinního použití až po špičkový výzkum a vývoj.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 25.3.2024

ruční Ramanův analyzátor surovin   ID:105

 


Reklama

 
Společnost PEAK Scientific uvádí na trh energeticky nejúčinnější laboratorní generátor dusíku

Horizen: Budoucnost výroby dusíku
Po uvedení nejnovějšího přírůstku do portfolia laboratorních generátorů plynů společnost PEAK Scientific s potěšením oznamuje, že nyní může přijímat objednávky na Horizen 24, energeticky nejúčinnější generátor dusíku pro Single Quad LC-MS.

Společnost PEAK Scientific je lídrem v oboru generátorů laboratorních plynů a s generátorem Horizen 24 přinesla na trh řešení, které laboratořím ušetří peníze, prostor a dopad na životní prostředí a zároveň zvýší kvalitu a spolehlivost plynu.

Generátor Horizen 24 je určen pro Single Quad LC-MS a kombinuje řadu patentovaných technologií, které představují ideální řešení pro dodávku plynného dusíku; jde o vyvrcholení více než 25letého úsilí o výrobu řešení pro generování dusíku pro LC-MS.

Horizen 24 byl navržen s novou technologií uvnitř, včetně technologie optimalizace tepla, která chrání membránu před kapičkami vody, což zvyšuje výkon a spolehlivost v proudu plynu. Tato zajímavá novinka v sobě také skrývá pokročilé vícestupňové čištění, které umožňuje vyrábět ultra suchý plynný dusík s vysokou čistotou pro analýzu LC-MS.

Vzhledem k rostoucí poptávce se společnost PEAK Scientific rozhodla vyrobit energeticky nejúčinnější generátor dusíku na trhu s nejmenšími rozměry ve své třídě. Díky až o 55 % nižší spotřebě energie může Horizen 24 ušetřit laboratořím spotřebu energie a díky více než o 50 % nižšímu tepelnému výkonu lze snížit i náklady na klimatizaci laboratoře. Horizen 24 může také pomoci laboratořím minimalizovat jejich provozní uhlíkovou stopu ve srovnání s lahvemi a ekvivalentními modely generátorů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 22.3.2024

generátor dusíku   ID:82

 



 
Společnost Waters Corporation uvádí na trh dvě nové sady reagencií MassTrak Steroid Serum IVD pro laboratorní testy

Společnost Waters dodává komplexní sady umožňující efektivnější a spolehlivější klinické diagnostické testy pro endokrinologii a další aplikace pro analýzu steroidů.

Společnost Waters uvedla na trh dvě nové sady MassTrak™ Steroid Serum (IVD), které jsou navrženy tak, aby poskytovaly klinickým diagnostickým laboratořím činidla a standardy potřebné pro laboratorně vyvinuté testy (LDT) pro měření steroidních hormonů v séru. Tyto sady rozšiřují komplexní nabídku reagencií společnosti Waters na podporu klinické diagnostiky.

Tyto sady obsahují všechny standardy potřebné pro vývoj steroidních LDT, včetně kalibrátorů, kontrol kvality, interních standardů a optimalizační směsi, čímž šetří laboratořím kritický čas a zdroje při přípravě těchto testů.

Sady MassTrak Steroid Serum Sets nabízejí:
- Metrologicky návazné kalibrátory a kontroly, které jsou návazné jak na certifikovaný referenční materiál (CRM), tak na referenční dopředné modely (RfM).
- Vysokou konzistenci při výrobě jednotlivých šarží a přiřazování hodnot, což umožňuje vynikající výkonnost metod kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie (LC-MS) při vzájemném porovnávání laboratoří.
- Široké rozsahy koncentrací pro všechny analyty, přesahující známé referenční rozsahy.
- Dlouhá stabilita při skladování a používání, která umožňuje použití po delší dobu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 21.3.2024

reagencie pro měření steroidů   ID:113

 



 
Rozšířené zobrazování živých buněk v nanorozlišení

Výkon, který umožňuje vidět více díky lepšímu rozlišení a vyvážení dávky světla.

Společnost Leica Microsystems, lídr v oblasti mikroskopie a vědeckých přístrojů, představila TauSTED Xtend, nový přístup STED mikroskopie, který umožňuje rozšířené vícebarevné zobrazování živých buněk s nanoskopickým rozlišením. Kombinací prostorové informace a informace o době života umožňuje TauSTED Xtend rozlišit detaily živých nebo neporušených vzorků v nanoměřítku. Přístup k této další úrovni informací zároveň umožňuje pracovat při extrémně nízké dávce světla. Vědci tak mají více času na hloubkové studie biologických procesů se špičkovými rozlišovacími schopnostmi.

"TauSTED Xtend zajišťuje, že experimenty s živými buňkami mohou být prováděny v delším časovém úseku díky vyváženosti světelné expozice a rozlišení, což vede k šetrnějšímu zobrazování v ohromující hloubce nanoměřítka," řekl James O Brien, viceprezident pro vědy o živé přírodě a aplikovaná řešení ve společnosti Leica Microsystems. "Výzkumníci nyní mohou odhalit neviditelné v neprobádaných oblastech výzkumu."

TauSTED Xtend pracuje za chodu a umožňuje výzkumníkům přímo sledovat rychlé biologické procesy s rozlišením v nanoměřítku. Mohou tak maximálně využít své experimentální okno tím, že uvidí, co se děje, když se to děje.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 20.3.2024

mikroskopie   ID:101

 



 
Nové procesní termostaty pro náročné aplikace v biotechnologiích a farmaceutickém průmyslu

LAUDA představuje novou produktovou řadu Ultratemp

Společnost LAUDA, světový lídr v oblasti zařízení pro konstantní teplotu, představuje svou nejnovější produktovou řadu - procesní termostaty Ultratemp. Byly přizpůsobeny vysokým nárokům biotechnologických, biofarmaceutických a průmyslových aplikací.

Vysoký výkon pro širokou škálu požadavků
Zařízení Ultratemp s topnými a chladicími výkony 25 kW, 35 kW nebo 50 kW jsou určena k rychlému ohřevu nebo chlazení velkých objemů. To je zvláště užitečné pro typické biotechnologické, biofarmaceutické a další průmyslové aplikace s širokým rozsahem požadavků na teplotu a výkon.

Zařízení optimalizovaná pro dané aplikace pro přesné výsledky
Termostaty Ultratemp mohou přesně regulovat externí spotřebiče v rozsahu -5 °C až 60 °C s vysokou teplotní stabilitou ±0,5 K, což umožňuje přesnou regulaci teploty v aplikaci. Technologie vodou chlazeného chlazení minimalizuje únik tepla do okolí a použití nehořlavých médií, jako je voda nebo vodní glykol, zaručuje snadnou manipulaci a nízké provozní náklady.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 19.3.2024

procesní termostaty   ID:98

 


Reklama

 
ERC Advanced pro UPOL: Nový systém AMADEUS má výrazně urychlit objevy léčiv

Rychlejší, levnější a udržitelnější vývoj léčiv má umožnit průlomová technologická platforma AMADEUS, kterou na Univerzitě Palackého v Olomouci vyvíjí renomovaný chemik Alexander Dömling díky prestižnímu grantu Evropské výzkumné rady (ERC) s dotací 3,4 milionu eur. Systém pro syntézu nových látek či vylepšování jejich vlastností využije autonomní, umělou inteligencí řízený a vysoce miniaturizovaný postup pro identifikaci sloučenin.

Datum: 18.3.2024

vývoj léčiv   ID:91

 



 
Nové časové krystaly mají 10milonkrát delší životnost

Fyzici ohlásili průlom na poli časových krystalů, které jsou žhavou novinkou posledních let. Nové časové krystaly z arsenidu india a galia spontánně spouštějí oscilaci a vydrží to asi 40 minut. Jejich předchůdci to zvládali jen pár milisekund. Vědci mají novou hračku, která slibuje vzrušující výzkum.

Datum: 15.3.2024

časové krystaly   ID:93

 



 
Můžeme zrušit spalování ropy, plynu a uhlí?

S obnovitelným zdrojem elektřiny, trochou vody a vhodným katalyzátorem by se přebytečný CO2 v atmosféře mohl stát zdrojem například pro výrobu syntetických paliv, tzv. synfuels.

Tato nadějná myšlenka přitahuje mnoho výzkumných pracovníků, mimo jiné i v agentuře Empa, protože přeměna je náročná na realizaci. Například reakce s použitím měděného katalyzátoru - nejčastěji studovaného katalyzátoru pro konverzi oxidu uhličitého - dává asi 15 až 20 různých typů molekul, od oxidu uhelnatého a metanu až po propanol a kyselinu octovou. "Některé z těchto sloučenin jsou při pokojové teplotě kapalné, jiné plynné," říká výzkumný pracovník Empa Alessandro Senocrate. "Je nesmírně obtížné všechny tyto produkty od sebe oddělit."
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 14.3.2024

konverze CO2 zpět na paliva   ID:117

 



 
Nanovláknový aerogel ze syrovátky velmi účinně těží zlato z e-odpadu

Elektronický odpad je zlatá žíla dnešní doby. Amyloidní aerogel z proteinových nanovláken, který lze snadno vyrobit ze syrovátky, elegantně vytěží zlato ze staré elektroniky rozpuštěné v kyselině. Ze 20 starých motherboardů je tímto způsobem možné získat nugget o váze 450 miligramů, který je z 91 procent ze zlata. Ekonomická návratnost by měla být ohromující.

Datum: 13.3.2024

zlato z elektronického odpadu, syrovátka   ID:99

 


Reklama

 
Nový intuitivní software pro vyhledávání spekter - SpectraGenius

Snadné použití, rychlost a spolehlivost - SpectraGenius je nový software pro identifikaci látek.

SpectraGenius čte více než 60 různých formátů spekter - To je ideální pro laboratoře, které pracují s optickými spektrometry různých výrobců a chtějí zpracovávat spektra v různých formátech pomocí jednoho softwaru. Rychlé vyhledávací algoritmy umožňují efektivně vyhledávat textové informace, píky a samozřejmě spektra: Vyhledávat můžete v databázích spekter nebo také ve své osobní sbírce spekter. Pomocí mnoha užitečných vizualizačních nástrojů můžete svá spektra uspořádat a zobrazit přesně podle svých představ. Můžete upravovat jedno nebo více spekter najednou a při změně parametrů si okamžitě prohlédnout výsledky. Chcete-li ušetřit čas při zpracování mnoha spekter, můžete snadno nastavit dávkové zpracování! Snadné a přehledné generování zpráv ve formátech PDF, ASCII, DOC, HTML nebo XLS.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 12.3.2024

spektroskopie, identifikace látek   ID:97

 



 
Veřejné uvedení ChatGPT a dalších AI chatbotů způsobilo revoluci v řadě oborů

Odborník na umělou inteligenci a strojové učení Ondřej Bojar z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy nabádá ke zkoušení chatbotů. Dle jeho mínění ChatGPT a další AI chatboty nelze používat jako vyhledávače nebo zdroj faktických informací, ale považuje je za fantastické generátory nápadů a inspirace.

Datum: 11.3.2024

AI, ChatGPT   ID:110

 



 
Soupravy detektorů indexu lomu pro HPLC

Detektory indexu lomu jsou široce používány pro analýzu molekul se slabou nebo žádnou absorpcí UV záření. Sadu DRI (Differential Refractive Index) pro HPLC od společnosti TESTA Analytical lze přizpůsobit téměř jakémukoli systému HPLC a vytvořit tak vysoce výkonný přístroj, který separuje a citlivě detekuje "RI aktivní" materiály včetně alkoholů, cukrů, sacharidů, mastných kyselin a polymerů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.3.2024

HPLC, detekce indexu lomu   ID:103

 



 
SCIEX rozšiřuje vysoce výkonná screeningová řešení o systém Echo® MS+

Systém Echo® MS+ zpřístupňuje rozšířené možnosti vysokokapacitního screeningu tím, že do systému SCIEX ZenoTOF 7600 přináší přístupy hmotnostní spektrometrie s akustickou ejekcí (AEMS).

Společnost SCIEX, světový lídr v oblasti analytických technologií pro vědy o živé přírodě, uvádí na veletrhu SLAS 2024 systém Echo® MS+. Systém spojuje patentovanou technologii hmotnostní spektrometrie s akustickým výtryskem a vzorkování pomocí rozhraní Open Port Interface (OPI) s možnostmi systému SCIEX ZenoTOF 7600 nebo Triple Quad 6500+ a poskytuje přesné kvalitativní a kvantitativní výsledky prostřednictvím rozšířeného panelu robustních vysoce výkonných screeningových pracovních postupů.

Systém řeší klíčové problémy při vysokokapacitních screeningových aplikacích pro objevování léčiv bez nutnosti rozsáhlého vývoje metod. Toho je dosaženo zavedením nových, flexibilních pracovních postupů pro malé i velké molekuly, které využívají možností hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením pro lepší selektivitu a citlivost ve srovnání s jinými analytickými nástroji. Díky kombinaci vysoké rychlosti analýzy, vysoké kvality dat a minimální spotřeby vzorků a činidel má systém potenciál snížit čas, náklady a rizika při přijímání kritických rozhodnutí v raných fázích vývoje léčiv. Díky těmto rozšířeným možnostem budou mít výzkumní pracovníci v oblasti objevování léčiv možnost činit rychlejší a jistější rozhodnutí při identifikaci hitů a iterativní optimalizaci vedoucích látek. To pomůže urychlit proces objevování léčiv a snížit možnost falešně pozitivních nebo falešně negativních výsledků.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 7.3.2024

hmotnostní spektrometrie, akustická ejekce   ID:105

 


Reklama

 
3D tištěná struktura z titanu je superpevná

3D tisk se opět překonal. Nový metamateriál z titanové slitiny je o 50 procent pevnější než nejpevnější soudobá slitina o podobné hustotě v leteckých a kosmických technologiích WE54. Tento metamateriál v sobě spojuje výjimečnou pevnost a odolnost vůči korozi i vysokým teplotám s biokompatibilitou. Možnosti uplatnění mohou být nepřeberné.

Datum: 6.3.2024

metamateriál 3D tiskem z titanu   ID:125

 



 
Pravá faleš, nebo falešná pravda

Žádná společnost na světě nemá tolik prostředků či energie, aby dokázala efektivně bojovat proti všem podezřením z ohrožení. Používáme proto nástroje, které nám pomáhají rozhodovat se, kam energii vrhnout, aby přinesla co největší užitek – v medicíně například určují koho léčit a jak. Tyto systémy ale mají určitý podíl falešných výsledků, jejichž znalost je zásadní pro rozhodování o osudu jednotlivých pacientů.

Datum: 5.3.2024

statistické vyhodnocování měření   ID:140

 



 
Světlem spouštěná chemie v jediné molekule

Ovládat světlem chemickou strukturu látky v atomárním měřítku se zdálo dosud nemožné. Nyní vědci vyvinuli techniku vhodnou k řízení fotochemických reakcí na úrovni jednotlivých molekul. Mezinárodní tým výzkumníků, na jehož práci se podílel Tomáš Neuman z Fyzikálního ústavu AV ČR, představil v časopise Nature Nanotechnology metodu ovládání molekulární dynamiky, která otevírá potenciálně novou kapitolu výzkumu v oblasti fotochemie.

Datum: 4.3.2024

fotochemie   ID:163

 



 
Čínští fyzici zpomalili světlo více než 10 000krát

Za normálních okolností letí světlo stále stejnou rychlostí, čili rychlostí světla. Když chcete světlo pořádně přibrzdit, vyžaduje to nějaký velmi speciální materiál. Nový metapovrch z nesmírně tenkých vrstev křemíku dokáže zpomalit světlo více než 10 000krát. Taková technologie by mohla nalézt široké uplatnění, od optické komunikace po kvantové počítače.

Datum: 1.3.2024

zpomalení světla   ID:136

 


Reklama

 
Tři různé metody stanovení difúzního koeficientu v bateriových elektrodách - whitepaper

Srovnání EIS, GITT, PITT: Která metoda je pro mě nejvhodnější?

Nejdůležitější elektrochemickou reakcí v interkalační elektrodě, například v Li-ion baterii, je interkalační reakce. Difuzní koeficienty interkalovaných druhů jsou klíčovými parametry, které určují vlastnosti bateriového článku. Čím větší je hodnota difuzního koeficientu, tím rychlejší nebo snazší je vkládání/vypouštění vložených druhů a konečně tím lepší je výkon baterie.
Chronoamperometrie a chronopotenciometrie jsou tradiční techniky pro měření difuzního koeficientu v případě semi-infinitní lineární difúze. Pro případ konečné difúze je k dispozici několik technik a analýz, například Levichova analýza a fitování EIS pomocí Winfova prvku. Impedanční analýzu lze také provést na komerčních li-ion bateriích a získat tak informace o difuzním koeficientu vnesených druhů.
V tomto článku jsou představeny tři metody, EIS, GITT a PITT, jsou provedeny výsledky a analýzy a jsou vysvětlena omezení metod.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 29.2.2024

stanovení difůzního koeficientu na elektrodách   ID:175

 



 
První aktivní odlučovač oleje a vody: bezpečný, čistý, modulární

Inovativní odlučovač oleje a vody přináší revoluci v čištění kondenzátu ve stanicích stlačeného vzduchu

S odlučovačem oleje a vody QWIK-PURE je kondenzát obsahující olej aktivně protlačován přes filtry lehkým proudem stlačeného vzduchu. Patrony jsou trvale naplněny kondenzátem, což zabraňuje tvorbě suchých mezních vrstev a organických kultur. Inteligentní řídicí jednotka zobrazuje zbývající kapacitu kazet a také informace o stavu, kdy je třeba provést servis. Provozní stav a případná alarmová hlášení lze vyvolat také prostřednictvím sběrnice Modbus, což umožňuje integraci systému podporujícího IIOT do nadřazených monitorovacích a řídicích systémů. V případě výpadku napájení se režim nouzového zabezpečení přepne na konvenční gravitační separaci. Výměna kazet je ergonomická, hygienická a bez použití nástrojů. Zaměstnanci ani pracovní prostředí nepřicházejí do styku s kontaminovaným obsahem. QWIK-PURE se skládá ze základní jednotky a variabilního počtu filtračních kazet. Pokud se změní množství kondenzátu, modulární konstrukce umožňuje snadné přidání nebo odebrání základních desek a kazet. Systém je certifikován německým institutem DIBt.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 28.2.2024

odlučovač oleje a vody   ID:168

 



 
Teorie a praxe titrací - praktický průvodce - whitepaper

Seznámení se základy, metodami a oblastmi použití titrace

Titrace je jednou z nejstarších metod stanovení obsahu v chemii. Na jedné straně lze titraci provést velmi snadno a rychle. Na druhé straně poskytuje titrace velmi přesný výsledek měření již po několika minutách - za optimálních podmínek. Relativní směrodatná odchylka menší než jedno procento je normální. Ne bezdůvodně vyžaduje řada norem jako metodu titraci.

Příručka k titraci: Praktický průvodce titrací, pokud se chcete dozvědět, jaký je rozdíl mezi automatickou a manuální titrací a jaké jsou výhody obou metod, pokud potřebujete pomoci zjistit, která metoda je vhodná pro vaši konkrétní aplikaci, nebo pokud hledáte tipy, jak zvýšit přesnost měření objemu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 27.2.2024

titrace whitepaper   ID:160

 



 
Rychlejší, přesnější, prostě lepší - nový Ramanův spektrometr PAT

Nejmodernější Ramanův proces pro chemické a farmaceutické aplikace

Uživatelé systému Process Guardian (PGr) těží z jeho vynikající výtěžnosti signálu. PGr je mnohonásobně rychlejší než běžné Ramanovy spektrometry. Výsledky poskytuje během několika sekund tam, kde to jiným trvá minuty. Díky tomu jsou dříve neproveditelné aplikace s Ramanovou spektroskopií realizovatelné. To platí zejména pro časově kritické purifikační procesy, například v oblasti biofarmacie DSP.

PGr je důsledně navržen jako spektrometr PAT a lze jej ovládat přímo na přístroji i vzdáleně online. Vybavení procesního spektrometru je na špičkové úrovni: Komunikace OPC, až osminásobný multiplex, vhodnost pro zónu 0 ATEX, různé predikční motory (PEAXACT, SOLO, SIMCA, CAMO), protokoly pro dodržování farmaceutických předpisů, robustní duplexní optické vlákno s integrovanou ochranou proti přerušení.

Výjimečná je také rozmanitost sond: bezkontaktní sondy s vyměnitelnými ohnisky, ponorné sondy různých rozměrů a materiálů, autoklávovatelné průtokové cely. Pro systémy Sartorius Ambr a BioSTAT jsou k dispozici speciální sondy.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 26.2.2024

Ramanův PAT spektrometr   ID:128

 


Reklama

 
Studuj na Matfyzu

MATFYZ říká:
Podílejte se na pokroku v nejmodernějších teoretických a experimentálních odvětvích! Děláme všechno pro to, aby se vám u nás dobře studovalo.

Možná už znáte naše akce pro středoškoláky – FYKOS, Kroužek Fyziky nebo Interaktivní fyzikální laboratoř a Fyzweb. Úspěšným řešitelům semináře mohou být navíc prominuty odborné přijímací zkoušky.

Své budoucí spolužáky a učitele můžete poznat na našich táborech – Letní a zimní škole matematiky a fyziky a Letním soustředění mladých matematiků a fyziků. Nabízíme také přednášky pro školy a témata SOČ.

K úspěšnému startu na Matfyzu musíte být dobří v matematice. Své matematické dovednosti si můžete zlepšit v přípravném kurzu.

Datum: 23.2.2024

studium na Matfyzu   ID:151

 



 
Pavel Kordík: Stát jako investor do akademických AI startupů? Jsme na to připraveni?

Toho, že je Česká republika poměrně úspěšná v budování technologických firem s globálním produktem, už si každý asi všiml. O nějakém miliardovém „exitu” nebo dalším investičním kole si přečteme téměř každý měsíc. Zdá se tedy logické podpořit začínající technologické firmy z našich daní a investovat tak do budoucí prosperity v této oblasti.

Datum: 22.2.2024

AI, investice do startupů v ČR   ID:165

 



 
Fungují chemické laboratoře řízené umělou inteligencí? Nové metriky slibují odpovědi

V oborech chemie a materiálové vědy roste zájem o "samořídící laboratoře", které využívají umělou inteligenci a automatizované systémy k urychlení výzkumu a objevování. Výzkumníci nyní navrhují soubor definic a metrik výkonnosti, které umožní výzkumníkům, neodborníkům i budoucím uživatelům lépe pochopit jak to, co tyto nové technologie dělají, tak to, jak si jednotlivé technologie vedou ve srovnání s jinými samořídícími laboratořemi. Jejich zjištění byla nedávno publikována v časopise Nature Communications.

Samořídící laboratoře jsou obrovským příslibem pro urychlení objevování nových molekul, materiálů a výrobních procesů, přičemž jejich aplikace sahají od elektronických zařízení až po léčiva. I když jsou tyto technologie stále poměrně nové, ukázalo se, že některé z nich zkracují dobu potřebnou k identifikaci nových materiálů z měsíců nebo let na dny.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 21.2.2024

laboratoře s umělou inteligencí AI   ID:177

 



 
UV citlivý model minispektrometru řady micro

Nový UV spektrometr

C16767MA rozděluje UV světlo v rozsahu 190 až 440 nm na více vlnových délek a následně současně měří intenzitu světla v každé vlnové délce. Jako jeden z příkladů použití lze uvést, že C16767MA lze namontovat do kompaktních monitorů kvality vody. Instalace těchto monitorů v řekách, jezerech nebo oceánech umožňuje kontrolovat a analyzovat obsah více typů znečišťujících látek ve vodě pomocí absorpční spektrofotometrie . pomáhá také při navrhování a výrobě levných monitorů kvality vody, které lze snadno instalovat ve velkém počtu na mnoha testovacích místech pro sledování kvality vody, čímž se zvyšuje přesnost hodnocení kvality vody v rozsáhlých oblastech.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 20.2.2024

UV mikro spektrometr   ID:140

 


Reklama

 
Optimalizace regulace teploty pro konkrétní experiment pomocí automatického ladění - whitepaper

Rychlý ohřev s redukovaným překmitem/odchytem reakční teploty díky automatickému ladění.

Teplota procesu má významný vliv na jeho rychlost. V chemické syntéze, ale především ve výzkumu katalýzy je proto zásadně důležité, aby bylo možné co nejpřesněji určit teplotní profil procesu. Pokud mají probíhat reakce s plyny, obvykle se provádějí v tlakovém reaktoru. Teplotní profil takového reaktoru je obtížně kontrolovatelný, a proto klade zvýšené nároky na řídicí systém. Požadavky však lze splnit pomocí PID regulace a optimalizovaných řídicích parametrů. Je vysvětlen princip a výhody PID regulace a optimalizace parametrů PID pomocí automatického ladění.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 19.2.2024

termostaty   ID:168

 



 
NASTARTUJTE SVOJI KARIÉRU NA PRESTIŽNÍ SVĚTOVÉ UNIVERZITĚ

Nadace Experientia spouští už 12. ročník soutěže o roční stipendia na zahraniční stáže na prestižních světových univerzitách pro mladé vědkyně a vědce, kteří mají nebo brzy budou mít ukončené Ph.D. Podmínkou je věk do 35 let a co nejzajímavější projekt z oboru organické, bioorganické nebo medicinální chemie. Kontaktujte už nyní své vysněné zahraniční pracoviště, pošlete do soutěže svůj projekt a zařaďte se mezi velice úspěšné stipendisty a stipendistky, kteří bádají po celém světě a publikují v nejlepších odborných časopisech včetně Nature. Deadline podání přihlášek je 15. března 2024. Více informací najdete na https://www.experientia.cz/pro-zadatele/zahranicni-staze/

Datum: 16.2.2024

věda a výzkum, biochemie   ID:170

 



 
První 96jamková destička na rostlinné bázi pro udržitelnost v laboratořích

96jamkové destičky společnosti Green Elephant Biotech vyrobené z plastů na rostlinné bázi představují udržitelnou alternativu jednoho z nejčastěji používaných jednorázových produktů v laboratořích. Životní cyklus této 96jamkové desky produkuje o polovinu méně emisí CO2 než běžné desky, čehož bylo dosaženo použitím plastu vyrobeného z kukuřičného škrobu.

Společnost Green Elephant Biotech GmbH, první společnost na světě, která vyvíjí, vyrábí a prodává spotřební materiál pro laboratoře z plastů na rostlinné bázi, oznamuje komerční uvedení první 96jamkové desky Green Elephant na rostlinné bázi svého druhu. Pracovníci laboratoří mohou poprvé provádět výzkum, diagnostiku a analýzu udržitelnějším způsobem, aniž by byla ohrožena kvalita, a to vše při dodržení bezpečnostních norem a norem čistoty. Deska je navržena tak, aby nahradila jednorázové plastové desky na bázi fosilních paliv.

Výrobky na jedno použití mají stále větší význam pro laboratoře, kde je standardizace důležitá pro snadné používání a kontrolu nákladů. Udržitelnost je však stále větším problémem, protože laboratoře každoročně přispívají 5,5 milionu tun plastového odpadu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 15.2.2024

destička na rostlinné bázi   ID:156

 



 
Inovativní nový SmartLid™ - chytřejší způsob rychlé extrakce virové DNA/RNA

Společnost Alpha Laboratories (Eastleigh, Velká Británie) díky novému exkluzivnímu partnerství s firmou ProtonDx (Londýn, Velká Británie) hrdě oznamuje uvedení systému SmartLid™, revolučního magnetického klíče a víčka, který zefektivňuje proces extrakce nukleových kyselin.

Toto převratné řešení je navrženo pro rychlou a účinnou extrakci virové DNA/RNA a zjednodušuje tři klíčové kroky extrakce vzorku - lyzi, promývání a eliminaci - a nabízí tak inteligentnější způsob manipulace s nukleovými kyselinami v aplikacích molekulární biologie. Díky svým inovativním funkcím nastavuje SmartLid nové měřítko v této oblasti a nabízí vědcům a výzkumníkům chytřejší, rychlejší a ekologicky šetrnější řešení pro extrakci nukleových kyselin.

Výhoda SmartLid přináší vysoké výtěžky ultračisté DNA/RNA pro citlivé následné zpracování a stanovuje nový standard rychlosti v účinnosti extrakce nukleových kyselin. Díky superparamagnetickým kuličkám, které jsou špičkou na trhu, poskytuje ultra rychlé extrakce a vytváří eluovanou DNA/RNA až z 12 vzorků za méně než 10 minut.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 14.2.2024

extrakce DNA/RNA   ID:149

 


Reklama

 
Lauda představuje první mobilní mrazicí box na baterie s velmi nízkou teplotou

Safe storage and transport down to -86 °C
The constant temperature equipment manufacturer LAUDA is launching a new product on the market to start the new year: the Mobifreeze M 270, the first mobile battery-powered ultra low-temperature chest freezer. Valuable samples or APIs can be safely stored and transported from -86 °C to -50 °C with high temperature resistance – without dry ice. Natural refrigerants are used to provide active temperature control instead.

Bezpečné skladování A přeprava cenných vzorků
Mobilní mrazicí box s aktivním řízením teploty a ultranízkou teplotou s důmyslnou izolační technologií má výdrž baterie čtyři hodiny, a proto umožňuje spolehlivě udržovat chladicí řetězec ve vnitropodnikové logistice a při mezipodnikové přepravě v silniční logistice. Choulostivé a teplotně citlivé látky, jako jsou léčivé přípravky pro genovou terapii, monoklonální protilátky nebo vakcíny, které vyžadují skladování za validovaných podmínek, lze nyní přepravovat za stejných podmínek. Chlazení je volně nastavitelné v rozmezí -86 °C až -50 °C. Pokud dojde k překročení nastavených limitů, je na to upozorněno akustickým a vizuálním signálem. Integrovaný záznamník dat uchovává údaje o teplotě a alarmu. Kromě toho lze nainstalovat monitorovací systém podle přání zákazníka. Směrnice pro správnou distribuční praxi (GDP) pro farmaceutické výrobky tak mohou být dodržovány v plném rozsahu. Kromě toho lze systém Mobifreeze používat jako hybridní systém s flexibilním přepínáním mezi provozem na baterie a ze sítě, stacionárním použitím pro skladování nebo mobilním použitím pro přepravu. Odpadají tak přenosové procesy, které představují riziko poškození a kontaminace vzorků, což znamená, že celková logistika je šetrnější k výrobkům.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 13.2.2024

mobilní mrazicí box na baterie   ID:169

 



 
20 let s grafenem

Střízlivý pohled na tematiku grafenu ke kulatému výročí prvních význačných publikací

Grafen, dvoudimenzionální alotrop uhlíku, vyvolal velkou vlnu pozornosti v roce 2004. Jak se tento význačný vědecký směr formoval, jaké byly jeho skutečné počátky, jaké byly slibované aplikace grafenu a co byl jen marketing, jaké jsou jeho skutečné aplikace a jakým směrem se ubírá dnešní výzkum?

Datum: 12.2.2024

grafen   ID:188

 



 
TOP 10 vědeckých objevů za leden: Přísnější zákony proti zbraním a potratové restrikce v USA

Mohou automatické pokladny snížit loajalitu zákazníků? A konopí zlepšit spánek? Eduard Petiška přináší již tradiční přehled TOP 10 nejsdílenějších vědeckých článků na sociálních sítích, tentokrát za měsíc leden.

Datum: 9.2.2024

věda a výzkum   ID:184

 



 
analytica 2024: průvodce laboratoří 4.0

Milník na cestě k Laboratoři 4.0 byl dosažen včas před veletrhem analytica 2024. Díky standardu Laboratory & Analytical Device Standard, zkráceně LADS, je nyní k dispozici komunikační standard, který propojuje softwarové systémy a analytická a laboratorní zařízení od různých dodavatelů." Digitální transformace laboratorního světa nezadržitelně postupuje. Komunikace mezi zařízeními nezávislá na dodavateli nyní tento vývoj výrazně urychlí," říká Susanne Grödl, zástupkyně ředitele veletrhu analytica ve společnosti Messe München. "S veletrhem analytica vás zveme k nahlédnutí do síťové laboratoře budoucnosti."

Například speciální výstava analytica Digital Transformation v hale B2 ukazuje, jak lze díky bezproblémové komunikaci zařízení dosáhnout plně automatizovaných laboratorních procesů od přípravy vzorků až po jejich analýzu a vyhodnocení. Veškeré podrobnosti o standardu LADS budou k dispozici také na stánku oborového sdružení SPECTARIS, které sehrálo klíčovou roli při vývoji komunikačního standardu plug-and-play.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.2.2024

LADS, veletrh analytica   ID:189

 


Reklama

 
Mikrodestičky s UV propustností pro kontrolu čistoty DNA

Testovací destičky Ultra Optically Clear od společnosti Azenta Life Sciences poskytují vysokou optickou propustnost v UV vlnovém pásmu, takže jsou ideální pro laboratoře, které provádějí měření čistoty DNA při 260/280 nm. Vysoká propustnost těchto destiček v UV vlnovém pásmu je odvozena od ultračistého cyklického olefinového kopolymeru (COC), který poskytuje vynikající výsledky díky velmi nízké absorbanci pozadí a nízké autofluorescenci.

Díky použití patentované techniky laserového svařování, která umožňuje připevnit tenkou 70um základnu COC k neprůhlednému rámu, zajišťuje neuvěřitelná optická čistota těchto desek v kombinaci s nízkou úrovní šumu pozadí vynikající přenos signálů v nízkých vlnových délkách UV záření ve srovnání se standardními opticky čirými základnami ze skla nebo polystyrenu. Bezkonkurenční optický výkon, který poskytují destičky Azenta Ultra Optically Clear, umožňuje provádět měření čistoty DNA v jamce destičky, aniž by bylo nutné odebírat vzorek, čímž se snižují ztráty vzorku a zlepšuje se výkonnost automatizovaných pracovních postupů.

Testovací destičky Azenta Ultra Optically Clear vyrobené z COC jsou nejen robustnější než křemenné testovací destičky, ale nabízejí také vynikající chemickou odolnost vůči široké škále rozpouštědel včetně DMSO, ketonů a alkoholů, o nichž je známo, že degradují standardní polystyrenové destičky.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 7.2.2024

mikrodestičky propustné pro UV   ID:159

 



 
První 3D tištěná lidská mozková tkáň roste jako živá

Američtí tkáňoví inženýři vyvinuli nový postup 3D tisku mozkové tkáně, kterým lze vytvořit živou, rostoucí a funkční tkáň s propojenými neurony. Je to skvělý a dostupný model pro studium vývoje mozku i mnoha různých neurologických a psychiatrických poruch, nemluvě o testování léků.

Datum: 6.2.2024

3D tištěná mozková tkáň   ID:181

 



 
Vědci se zabývají obtížně recyklovatelnými termosetovými polymery

Tým britských vědců se přiblížil k tomu, aby se několik různých typů plastů dalo mnohem snadněji recyklovat, a to pomocí metody, kterou lze použít na celou řadu obtížně recyklovatelných polymerů, včetně gumy, gelů a lepidel.

Termoplasty a termosety jsou dva typy plastů, které se oba skládají z dlouhých řetězců molekul zvaných polymery, ale při zahřívání se chovají odlišně.

Termoplasty lze zahřát na vysokou teplotu, nalít do formy a poté ochladit, aby vznikl požadovaný tvar. Při recyklaci je lze následně roztavit a přetvořit do jiných tvarů, avšak při natažení nebo namáhání se mohou zlomit.

Naproti tomu polymerní řetězce v termosetových plastech jsou zesíťovány a vytvářejí síť, díky níž jsou neuvěřitelně pevné a pružné. Často se používají v kompozitních materiálech, barvách, nátěrech, gumách a gelech. Bohužel však příčné vazby znamenají, že tyto materiály při zahřátí spíše hoří, než tají, což značně ztěžuje jejich rozklad a recyklaci.

Výzkumníci z University of Bath a University of Surrey nyní vyvinuli způsob, jak do termosetových polymerů zavést rozložitelné vazby, aby byly snadněji recyklovatelné.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 5.2.2024

recyklovatelné termosety   ID:188

 



 
Snovací bradavka na čipu vyrábí perfektní pavoučí vlákno

Učit věčně hladové pavouky snášenlivosti by byla sisyfovská práce. Chovat ve velkém se nedají a nezlepší se to. Tým japonského institutu RIKEN nabízí jako alternativu mikrokapalinovou snovací bradavku, která jednoduchým způsobem zpracuje umělé pavoučí hedvábí tak, že je jako živé. Na obzoru je revoluce v textilním průmyslu i v medicíně.

Datum: 2.2.2024

umělé hedvábí jako pavoučí vlákno   ID:232

 


Reklama

 
Společnost HORIBA Medical uvádí na trh novou generaci plně automatizovaného modulárního hematologického řešení HELO

HORIBA Evolutive Laboratory Organisation (HELO) 2.0 obsahuje pokročilé hematologické technologie, které nabízejí flexibilní, vysoce výkonné a kvalitní analytické výkony.

Společnost HORIBA Medical uvedla na trh novou vysoce výkonnou automatizovanou hematologickou platformu HELO 2.0, která je schválena CE-IVDR. Po úspěchu předchozího modelu HELO společnosti HORIBA Medical byla tato nová generace špičkové hematologické řady navržena po konzultaci se zákazníky tak, aby dále zlepšila a pokryla všechny potřeby vysoce výkonné plně automatizované hematologie. HELO 2.0 nabízí vysoce flexibilní a efektivní modulární hematologické řešení, které je plně škálovatelné s mnoha možnými konfiguracemi pro střední až velké laboratoře.

Vyspělé technologie společnosti HORIBA Medical zabudované v hematologických analyzátorech Yumizen H2500 a Yumizen H1500 této platformy zajišťují vysokou kvalitu analytických výkonů. Patří mezi ně 360stupňové míchání vzorků bez nutnosti předmíchání. Kromě toho HELO 2.0 umožňuje správu dat, zkumavek, odpadu, krevních nátěrů a digitalizaci, řeší všechny potřeby před, po a po analýze a zároveň optimalizuje dobu obratu (TAT), podlahovou plochu a skladování činidel. HELO 2.0 zahrnuje asistenční program společnosti HORIBA Medical pro akreditaci, který byl vyvinut v souladu s certifikací ISO-15189.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 1.2.2024

hematologický analyzátor   ID:152

 



 
Transformace testování tuberkulózy pomocí řídicích pipet společnosti INTEGRA Biosciences

Z akademické sféry do průmyslu: řešení pracovních postupů diagnostiky tuberkulózy pomocí systému PIPETBOY pro.
Společnost Antrum Biotech, která se zabývá inovacemi v oblasti zdravotní péče a vyvíjí rychlé diagnostické nástroje pro nemoci, jako je tuberkulóza (TBC), integrovala do svých laboratoří serologické pipetovací kontroléry od společnosti INTEGRA Biosciences. Pomůcky pro pipetování se staly neocenitelným přínosem v pracovních postupech společnosti při manipulaci s kapalinami a zefektivnily komercializaci řady inovativních zdravotnických produktů, které budou mít trvalý dopad na způsob, jakým diagnostikujeme a kontrolujeme nemoci.

Společnost Antrum Biotech, která sídlí v nemocnici Groote Schuur v Kapském Městě v Jihoafrické republice, je malý začínající podnik zaměřený na převedení vědeckého výzkumu do diagnostických testů v místě péče. Organizace se specializuje na respirační a infekční onemocnění a nedávno vyvinula test IRISA-TB™ - nový diagnostický test pro detekci mimoplicní tuberkulózy (EPTB) - jako reakci na nedostatky v současných testovacích metodách.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 31.1.2024

pipetování, tuberkulóza   ID:199

 



 
Podivuhodné RNA obelisky představují novou úroveň organismů

Jestli přemýšlíte o tom, co všechno v nás žije, můžete si přidat další položku, tentokrát opravdu vydatnou. Lovci sekvencí vystopovali obelisky, kruhové sekvence RNA, které žijí v bakteriích lidských střev a lidských úst. Zatím nevíme, jak příjemní spolubydlící to jsou. Nepochybně mají nějaké své sobecké zájmy, které se, doufejme, příliš nekříží s našimi.

Datum: 30.1.2024

nové RNA živé organismy   ID:184

 



 
Josef Jiřičný: Opravit geny umíme. Já bych si ale nerad zahrával s přírodou.

V osmnácti emigroval do Anglie, vystudoval chemii v Birminghamu, doktorát získal v Londýně. Ač původně chemik, postupně se začal věnovat výzkumu nádorové biologie a molekulární biologii DNA. Objevil proteiny, které zabraňují nástupu dědičně podmíněné rakoviny tlustého střeva.

Datum: 29.1.2024

věda a výzkum, molekulární biologie   ID:162

 


Reklama

 
Baterie příští generace by mohly být organické, bez kobaltu a s dlouhou životností

V souvislosti s přechodem na "zelenější" zdroje energie prudce roste poptávka po dobíjecích lithium-iontových bateriích. Jejich katody však obvykle obsahují kobalt - kov, jehož těžba má vysoké ekologické a společenské náklady. Vědci nyní v časopise ACS Central Science uvádějí, že vyhodnotili katodový materiál na bázi uhlíku, který by mohl nahradit kobalt a další vzácné a toxické kovy, aniž by to bylo na úkor výkonu lithium-iontových baterií.

Lithium-iontové baterie dnes pohánějí vše od mobilních telefonů přes notebooky až po elektromobily. Jedním z omezujících faktorů pro realizaci celosvětového přechodu na energii vyráběnou z obnovitelných zdrojů - zejména pro přechod od automobilů poháněných benzinem k elektromobilům - je nedostatek a obtížnost těžby kovů, jako je kobalt, nikl a hořčík, které se používají při výrobě katod dobíjecích baterií. Předchozí výzkumníci vyvinuli katody z hojnějších a levnějších materiálů obsahujících uhlík, včetně organosirných a karbonylových sloučenin, ale tyto prototypy se nemohly vyrovnat energetickému výkonu a stabilitě tradičních lithium-iontových baterií.

Mircea Dincă a jeho kolegové proto chtěli zjistit, zda by jiné katodové materiály na bázi uhlíku mohly být úspěšnější. Možná našli vhodného kandidáta v bis-tetraaminobenzochinonu (TAQ). Molekuly TAQ tvoří vrstevnaté pevnolátkové struktury, které mohou potenciálně konkurovat tradičním katodám na bázi kobaltu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 26.1.2024

baterie   ID:205

 



 
Reaktorový systém pro chemickou syntézu

Ideální pro organické a vodné syntézy

EasySyn s dvoustěnnými reaktorovými nádobami o objemu od 500 ml do 5000 ml je středně velký a velmi flexibilní systém pro rozšiřování. Zajišťuje bezpečné a reprodukovatelné chemické reakce.

V mnoha aplikacích jsou kontrolovatelné a reprodukovatelné reakční podmínky nezbytné pro dosažení spolehlivých a srovnatelných výsledků. Systém EasySyn tyto podmínky zaručuje díky použití vysoce kvalitních materiálů v kombinaci s technicky vyspělým příslušenstvím. Reaktorové systémy jsou tak vhodné například pro výzkum a vývoj, chemický průmysl nebo materiálový výzkum.

EasySyn je jediný reaktorový systém, pro který lze získat všechny doplňující komponenty z jediného zdroje: Míchadla, termostaty, vakuové pumpy a regulátory, senzory a automatizační software. Vše od společnosti IKA a vše je vzájemně dokonale sladěno.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 25.1.2024

systém pro chemickou syntézu   ID:172

 



 
Roboti Figure 01 nastupují jako zaměstnanci továrny BMW v Jižní Karolíně

BMW Spartanburg už je rájem robotů. Teď to ještě vylepší první známí robotičtí zaměstnanci na světě, kteří nejsou jen tak v nějakém testovacím provozu, ale natvrdo nastupují do práce. Figure se ukázali jako bleskově rychlí vývojáři univerzálních humanoidních robotů. Revoluce právě začala.

Datum: 24.1.2024

robotizace   ID:187

 



 
Chcete získat stáž ve špičkovém výzkumu? Přihlaste se do programu MERIT

SIC otevírá příležitost pro české i zahraniční výzkumníky, kteří dosáhli titulu Ph. D. a mají za sebou dvouletou zkušenost na zahraničních vědeckých pracovištích. Dne 15. 1. 2024 spouští druhou výzvu mezinárodního programu MERIT.

Chcete rozvinout svůj talent ve výzkumu, který má aplikaci v průmyslu a konkrétní přínos pro život? Přihlaste se do MERITu, získejte stáž ve špičkové výzkumné organizaci ve Středočeském kraji a zrealizujte v ní inovativní projekt.

Svůj inovativní projekt můžete uskutečnit ve strategických oblastech jako jsou biotechnologie a biomedicína, energetika, digitalizace (AI) nebo kosmické a laserové technologie. Vybrat si můžete z více než třiceti témat a devatenácti renomovaných výzkumných organizací jako je BIOCEV, UCEEB, CIICR, Astronomický ústav AV ČR, laserové centrum HiLASE a ELI Beamlines, Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT nebo třeba Centrum výzkumu Řež. Přihlásit se můžete do 15. 4. 2024.

Datum: 23.1.2024

věda a výzkum   ID:166

 


Reklama

 
Společnosti ENPICOM a Carterra zdokonalují screening protilátek integrací biofyzikální charakterizace a sekvenační analýzy repertoáru

Díky tomu, že vynikající informace o epitopu, vazebné afinitě a kinetice společnosti Carterra jsou zobrazeny ve stejném pohledu jako informace o sekvenci, umožňuje platforma IGX rychlejší a lepší rozhodování při objevování léčiv.

Společnost Carterra Inc., světový lídr v oblasti objevování a vývoje vysokokapacitních protilátek bez použití značek, a společnost ENPICOM B.V., poskytovatel inovativních bioinformatických softwarových řešení, dnes oznámily spolupráci, jejímž cílem je zefektivnit analýzu rychle rostoucího počtu sekvenčních dat a dat ze screeningu protilátek generovaných v laboratoři. Spolupráce se zaměří na urychlení identifikace kandidátů na protilátky klinické kvality s lepšími vlastnostmi.

Vysoce výkonná biosenzorová technologie HT-SPR (Surface Plasmon Resonance) společnosti Carterra umožňuje podrobný screening a charakterizaci tisíců protilátek v jednom kroku, což umožňuje až stonásobnou výkonnost tradičních platforem za 10 % času při použití pouze 1 % vzorku, který vyžadují jiné systémy. Systémy Carterra LSA a LSAXT mají bezkonkurenční screeningové schopnosti, díky nimž se staly základní technologií pro farmaceutické společnosti, biotechnologické firmy, CRO, vládní agentury a akademickou sféru. Systém LSA se mimo jiné podílel na 90denním objevu a vývoji prvního léčiva COVID-19 na světě, bamlanivimabu, společností Eli Lilly a AbCellera.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 22.1.2024

screening protilátek   ID:228

 



 
Nová řada vah ADVENTURER Semi-Micro. Vaše víceúčelové laboratorní váhy, na které se můžete obrátit

Inovace, ne komplikace. Váhy Adventurer Semi-Micro mají práci v laboratoři skutečně zmáknutou.

Společnost OHAUS Corporation, přední světový výrobce vah, laboratorního vybavení a analytických přístrojů, oznámila uvedení nové řady vah ADVENTURER Semi-Micro, které poskytují další funkce, vylepšené vykazování dat a vyšší spolehlivost.

Váhy Adventurer Semi-Micro jsou poháněny operačním systémem Adventurer AX, který poskytuje nové možnosti, více funkcí a vyšší přesnost. Jednou z nejdůležitějších funkcí je přidání tříúrovňové správy uživatelů, která je zásadní ve vysoce regulovaných odvětvích, jako je farmaceutický průmysl a další trhy vyžadující přísnou sledovatelnost. Adventurer Semi-Micro také obsahuje specializované režimy vážení, vylepšenou stabilizaci, více možností připojení (včetně připojení USB) a režim AutoCal - "automatický výpočet" - který zvyšuje spolehlivost.

Váhy Adventurer Semi-Micro jsou navrženy tak, aby vydržely každodenní používání, mají velkou vážicí plochu a prostorově úspornou konstrukci s průvlakem, díky níž jsou ideální pro použití v laboratořích, učebnách a průmyslovém prostředí.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 19.1.2024

laboratorní váhy   ID:144

 


 

Starší články Starší

 

Archiv článků:   2022   2023   2024  

 

Doporučujeme články:
  Společnost PEAK Scientific uvádí na trh energeticky nejúčinnější laboratorní generátor dusíku
  Veřejné uvedení ChatGPT a dalších AI chatbotů způsobilo revoluci v řadě oborů
  Teorie a praxe titrací - praktický průvodce - whitepaper
  Inovativní nový SmartLid™ - chytřejší způsob rychlé extrakce virové DNA/RNA
  Lauda představuje první mobilní mrazicí box na baterie s velmi nízkou teplotou
  Zobrazit jen doporučené články.

Novinky:
 
 
2 Theta: Naše vlajkové lodě Izotachoforéza, kapilární elektroforéza


 
Biogen: Odběr vzorků a jejich transport v pokojové teplotě


 
Nukleární medicína. MGP: v současné době jsme certifikovanými distributory radiofarmak v České republice a na Slovensku firem AAA, Eckert and Ziegler, GE Healthcare a Izotop.


 
DRIVE AFM – špička mezi High-End AFM


 
Přehled přístrojů pro nanovlákna a netkané textilie


 
Novinky Nicolet CZ


 
Novinky BIOTRADE

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama