Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   17.4.2024 - 19.4.2024 Hutní a průmyslová analytika 2024, mezinárodní konference
  19.5.2024 - 21.5.2024 CzechFoodChem
  20.5.2024 - 21.5.2024 SEMINÁŘ SE ZAHRANIČNÍMI ODBORNÍKY
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
Reklama
Ostré rentgenové snímky i přes nedokonalé čočky

Rentgenové záření umožňuje zkoumat vnitřek lidského těla nebo nahlížet do objektů. Technologie používaná k osvětlení detailů v mikroskopicky malých strukturách je stejná jako technologie používaná ve známých situacích - například při lékařském zobrazování na klinice nebo při kontrole zavazadel na letišti. Rentgenová mikroskopie umožňuje vědcům studovat trojrozměrnou strukturu materiálů, organismů nebo tkání, aniž by došlo k rozřezání a poškození vzorku. Výkonnost rentgenové mikroskopie je bohužel omezena obtížemi při výrobě dokonalé čočky.

Datum: 7.6.2022

rentgenová mikroskopie


 

Sdílet na Facebooku   Odeslat na Twitter

Tým z Ústavu rentgenové fyziky na univerzitě v Göttingenu nyní ukázal, že navzdory výrobním omezením čoček lze pomocí speciálního experimentálního uspořádání a následné numerické rekonstrukce obrazu dosáhnout mnohem vyšší kvality a ostrosti obrazu než dosud: algoritmus kompenzuje nedostatky čoček. Výsledky byly publikovány v časopise Physical Review Letters.

Vědci použili čočku složenou z jemně strukturovaných vrstev několika atomů nanesených ze soustředných kroužků na tenkém drátu. Čočka o průměru menším než jedna padesátina milimetru pak byla nastavena mezi zobrazovaný objekt a rentgenovou kameru v extrémně jasném a zaostřeném svazku rentgenového záření na německém elektronovém synchrotronu (DESY) v Hamburku. Na kameře vědci získali tři různé typy signálu, které dohromady poskytly kompletní informace o struktuře neznámého objektu, a to i v případě, že objekty absorbovaly jen málo nebo vůbec žádné rentgenové záření. Zbývalo jen najít vhodný algoritmus pro dekódování těchto informací a jejich rekonstrukci do ostrého obrazu. Aby toto řešení fungovalo, bylo nezbytné přesně změřit samotnou čočku, která zdaleka nebyla dokonalá, a zcela se oprostit od předpokladu, že by mohla být ideální. Ve své první aplikaci vědci zkoumali polovodičové nanodrátky, které jsou zajímavé například jako nové materiály pro fotovoltaiku.

Reklama

"Teprve kombinací čoček a numerické rekonstrukce obrazu jsme mohli dosáhnout vysoké kvality obrazu," vysvětluje první autor Dr. Jakob Soltau. "Tím jsme kompenzovali skutečnost, že není možné vyrobit rentgenové čočky s požadovanou jemnou strukturou a kvalitou," dodává Dr. Markus Osterhoff. "Kvůli těmto obtížím se již mnoho výzkumníků odvrátilo od používání rentgenové mikroskopie s čočkami a místo toho se snažili čočky zcela nahradit algoritmy. Náš přístup však nyní díky společnému použití čoček i algoritmů spojuje to nejlepší z obou světů," uzavírá profesor Tim Salditt. Zvláštní výhodou nové metody je, že objekt nemusí být skenován, což znamená, že velmi rychlé mikroskopické procesy v materiálech lze "natáčet" i v pohybu. Takové experimenty jsou plánovány jako další krok v DESY a na evropském rentgenovém laserovém zařízení XFEL v Hamburku.

Zdrojem informací je Chemeurope.

Pro kompletní informace si přečtěte  celý článek.

 

Reklama

Reklama