Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   17.4.2024 - 19.4.2024 Hutní a průmyslová analytika 2024, mezinárodní konference
  19.5.2024 - 21.5.2024 CzechFoodChem
  20.5.2024 - 21.5.2024 SEMINÁŘ SE ZAHRANIČNÍMI ODBORNÍKY
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
Reklama
Odkaz na tento článek je zde publikován s laskavostí serveru Labbulletin. Klikněte na titulek:

Výhody PTR-TOFMS s vysokým hmotnostním rozlišením

Čokoláda... lahodná pro lidi, náročná pro analytické metody, ideální pro demonstraci výhod PTR-TOFMS s vysokým hmotnostním rozlišením!
Technologie PTR s přímým nástřikem v reálném čase v kombinaci s výkonnou TOF-MS umožňuje rychlý, vysoce selektivní a kvantitativní screening vzorků potravin, aromat a vůní.
Společnost IONICON nedávno provedla rozsáhlou studii potravin a chutí, v níž srovnávala svůj analyzátor stopových těkavých organických látek PTR-TOF 10k s nejvyšším rozlišením s běžným přístrojem PTR-TOFMS s vysokým rozlišením. Zatímco PTR-TOF 10k je vybaven platformou ioniTOF 10k, která umožňuje hmotnostní rozlišení 10 000 - 15 000 m/Δm, srovnávací přístroj byl nastaven na běžnějších 5 000 m/Δm. Cílem studie bylo určit hlavní výhody mimořádně vysokého hmotnostního rozlišení pro potravinářství a vědu o chuti.

Pravděpodobně nejpůsobivější příklad přednosti PTR-TOF 10k byl zjištěn při analýze komplexního headspace čokolády na přítomnost ethylmaltolu (C7H8O3.H+, m/z 141,055). Při hmotnostním rozlišení 5 000 m/Δm při nominální m/z 141 je naznačena přítomnost pěti hmotnostních píků (šedá čára). Zajímavé je, že při m/z 141.05 se zdá, že je zde spíše pokles než pík. Při pohledu na data PTR-TOF 10k (modrá čára) získaná ze stejného vzorku je situace okamžitě jednoznačná. Ethyl maltol je jasně přítomen (oranžová oblast) a je plně oddělitelný od ostatních isobarů v čokoládovém prostoru. Jeho intenzita je však zhruba o řád nižší než intenzita nejhojnější isobary, a proto je ethyl maltol pomocí 5 000 m/Δm prakticky nedetekovatelný.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 16.5.2023

hmotnostní spektrometrie

Reklama
Reklama

Reklama