| Odkaz na tento článek je zde publikován s laskavostí serveru Chemeurope.com. Klikněte na titulek: Alternativní metody stanovení SO2 - whitepaper Automatizace optimalizované Monier-Williamsovy metody a parní destilace
Tato bílá kniha se zabývá konzervační látkou oxid siřičitý (SO2) a způsobem stanovení této látky v potravinách. SO2 je přítomen - obvykle v plynné formě nebo rozpuštěný ve vodě - v mnoha potravinách každodenní spotřeby, jako je sušené ovoce, víno, bramborové pokrmy a mořské plody.
Ačkoli má SO2 klasické antimikrobiální vlastnosti, má také toxické účinky, a proto musí být v EU označován, pokud se vyskytuje v koncentraci 10 mg/kg nebo vyšší.
Pro výrobce potravin to znamená křehké vyvažování: na jedné straně musí dodržet stanovené limitní hodnoty, ale zároveň musí být obsah SO2 dostatečně vysoký, aby se plně projevil jeho účinek. Proto je velmi důležité mít k dispozici metodu analýzy, která je co nejpřesnější a zároveň účinná - jak pro spotřebitele, tak pro výrobce.
Ve whitepaperu jsou představeny 2 alternativní metody stanovení SO2, optimalizovanou Monier-Williamsovu metodu (oMW) a automatickou destilaci vodní parou. (detaily jsou v angličtině) Datum: 28.5.2024 stanovení SO2, whitepaper |