Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   21.1.2025 - 23.1.2025 Gaudeamus Praha
  19.3.2025 - 20.3.2025 RANK 2025 Rutinní analýza nukleových kyselin molekulárně biologickými postupy
  9.4.2025 Laboratorní diagnostika v neurologii - pracovní den
  14.4.2025 - 16.4.2025 12. mezinárodní chemicko-technologická konference ICCT 2025
  17.4.2025 19. Regionální konference Nejedlého Kladno
Reklama
Odkaz na tento článek je zde publikován s laskavostí serveru Vesmír. Klikněte na titulek:

Dva mýty o železe ve špenátu

Některé mýty mají pozoruhodnou schopnost přetrvávat i poté, co se prokáže jejich nepravdivost.

Starší z nás si jistě vzpomenou, jak je rodiče v přesvědčení, že po špenátu budou jejich potomci zdraví a silní jako Pepek námořník, vyloženě nutili jíst špenát v hojném množství. Pokládali ho totiž za mimořádně zdravý pro jeho vysoký obsah železa. V dobách, kdy ještě o tom, co budou děti jíst, rozhodovali většinou právě rodiče, to byly traumatizující zážitky, které některým tuto zelenou pochutinu na celý život znechutily.

Ve skutečnosti špenát obsahuje 3,3–3,7 mg ve 100 g listů, což z něj nedělá nijak významný zdroj tohoto biogenního prvku. Je to množství podobné jako v jiných druzích zeleniny a mnohem nižší než např. v bramborách nebo v čočce. Navíc ještě brání vstřebávání železa vysoký obsah šťavelové kyseliny. Kde se tedy vzal mýtus o špenátu, který dodá tělu železo a s ním také zdraví a sílu?

Datum: 14.11.2024

elementární analýza

Reklama
Reklama

Reklama