Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   17.4.2024 - 19.4.2024 Hutní a průmyslová analytika 2024, mezinárodní konference
  19.5.2024 - 21.5.2024 CzechFoodChem
  20.5.2024 - 21.5.2024 SEMINÁŘ SE ZAHRANIČNÍMI ODBORNÍKY
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
Reklama

 
Analyzátor zeta potenciálu pro pevné povrchy

Prášky, vlákna a ploché vzorky: Elektrochemická analýza pomáhá pochopit povrchové interakce

Zeta potenciál povrchu se stanovuje za účelem charakterizace jeho elektrochemických vlastností a lepšího pochopení jeho interakcí, např. s barvami, lepidly a proteiny. U prášků, vláken i plochých vzorků se měření provádí rychle, snadno a přesně pomocí analyzátoru zeta potenciálu ZPA 20 od společnosti DataPhysics Instruments.

ZPA 20 pracuje s patentovanou metodou měření oscilačního proudového potenciálu, která minimalizuje polarizaci elektrod. Zeta potenciál měří v krátkém čase a s vysokou statistickou kvalitou. K dispozici jsou průhledné měřicí cely pro vlákna a prášky i pro ploché vzorky ve tvaru desek. Přesvědčují pohodlnou manipulací, lze je plnit s vysokou reprodukovatelností a snadno se čistí.

Pro stanovení izoelektrického bodu (IEP) povrchu lze k přístroji ZPA 20 připojit systém dávkování kapaliny, který umožňuje automatizované měnění pH. Rychlá ekvilibrace díky oscilačnímu proudění šetří čas a umožňuje vysokou propustnost vzorků.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 18.4.2024

zeta potenciál, elektrochemie   ID:96

 



 
Nové způsoby jemného vyladění elektrochemie

Optimalizace elektrochemických reakcí má zásadní význam pro přechod na obnovitelné zdroje energie. V elektrochemických reakcích se k vázání a vyvolání reakcí využívá elektrický proud a rozdíly potenciálů. elektrochemie je nezbytným předpokladem pro výrobu vodíku a pro technologii baterií, a tedy pro udržitelnou chemii. Přestože v této oblasti došlo v posledních letech k velkému technologickému rozvoji, stále je co zlepšovat a k rozsáhlým průmyslovým aplikacím vede dlouhá cesta. Vědci z Cluster of Excellence RESOLV na Ruhr University Bochum a École normale supérieure v Paříži objevili dva nové aspekty, jak řídit, a tedy optimalizovat elektrochemické reakce na elektrifikovaných rozhraních. Své výsledky popsali v časopise Journal of the American Chemical Society publikovaném online 10. dubna 2024. Článek byl časopisem vybrán, aby byl uveden na titulní straně.

Povrchově citlivá spektroskopie
Aby tým pochopil složité chování na elektrifikovaných rozhraních, zkoumal kritický parametr, tzv. kyselou disociační konstantu (pKa) molekul na elektrifikovaných rozhraních kov/voda. Zatímco v objemových roztocích je tato hodnota dobře známá, spekulovalo se, že tento parametr, který je zásadní pro chemii kyselin a zásad, může být v blízkosti elektrod zcela odlišný. Měření hodnot pKa za elektrochemických podmínek je však experimentálně náročné. Aby to skupina Havenith vyřešila, zkombinovala pokročilé spektroskopické techniky specifické pro povrch, zejména povrchově zesílenou Ramanovu spektroskopii (SERS), s teoretickým modelováním. Výsledky se liší v závislosti na použitém napětí: Chemie kyselin a zásad na elektrifikovaných rozhraních se zřetelně liší od chemie v objemovém roztoku.

Hydrofobní vrstva a silné elektrické pole
Jejich zjištění poukazují na dva klíčové mechanismy, kterými se řídí acidobazické reakce na elektrifikovaných rozhraních: Vliv lokální hydrofobicity a vliv silných lokálních elektrických polí. Analýzou protonizace/deprotonizace molekul glycinu vědci pozorovali hydrofobní rozhraní voda/voda v blízkosti povrchu kovu, které vede k destabilizaci zwitteriontových forem glycinu. Při zvyšování přiloženého potenciálu se tento efekt zesiluje.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 17.4.2024

elektrochemie   ID:109

 



 
analytica 2024 potvrzuje svou pozici předního světového veletrhu pro laboratorní sektor

Skvělá atmosféra ve výstavních halách, živé diskuse a přeplněné uličky charakterizovaly veletrh analytica 2024, kde se ve dnech 9. až 12. dubna v Mnichově sešel mezinárodní laboratorní sektor. Na předním světovém veletrhu představilo 1066 vystavovatelů své novinky pro celou škálu laboratorní techniky, analýzy a biotechnologie přibližně 34 000 návštěvníků. Hodně diskutovanými tématy na stáncích i v rozsáhlém konferenčním a doprovodném programu byla řešení pro digitální a udržitelnou laboratoř.
"Veletrh analytica 2024 byl opět velmi úspěšný a v konsolidujícím se průmyslovém prostředí potvrdil svou pozici předního světového veletrhu pro laboratorní sektor," říká Dr. Reinhard Pfeiffer, generální ředitel společnosti Messe München. "Z hlediska počtu vystavovatelů i návštěvníků může téměř plynule navázat na akce konané před pandemií." Armin Wittmann a Susanne Grödl, oba zodpovědní za veletrh analytica ve společnosti Messe München, dodávají: "Jsme hrdí na to, že veletrh analytica spojuje celosvětové odborné znalosti z oboru. Ať už jde o analýzu znečišťujících látek, včasné odhalování nemocí nebo vývoj vakcín, je to právě inovační síla tohoto odvětví, která umožňuje pokrok především v mnoha oblastech každodenního života." Pro Siegberta Holtermüllera, předsedu poradního sboru a viceprezidenta pro prodej mikroskopických zobrazovacích řešení v regionu EMEA ve společnosti Evident Europe, je analytica vždy vynikající platformou pro představení nových technologií a získání nových zákazníků ve všech segmentech.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 16.4.2024

analytica veletrh   ID:105

 



 
V žebříčku QS World University Rankings podle oborů 2024 si polepšilo ČVUT

Jak si vedou české vysoké školy v nové edici žebříčku QS World University Rankings 2024 dle jednotlivých oborů? Nejvýš se v mnoha oborech drží tradičně Univerzita Karlova. Do hodnocených míst se daří propracovávat Masarykově univerzitě, Akademii věd ČR, ale mnohdy i Univerzitě Palackého v Olomouci. V inženýrských oborech je z českých škol nejlepší České vysoké učení technické.

Datum: 15.4.2024

věda a výzkum, univerzity   ID:205

 


Reklama

 
Společnost Technobis uvádí na trh přístroj pro screening reakcí, který mění pravidla hry

Budoucnost reakčního screeningu je tady
Společnost Technobis, která vyvíjí laboratorní technologie, uvedla na trh ReactALL™, inovativní stolní systém s více reaktory pro středně výkonné experimenty, který pomáhá vědcům využít málo využívané noci a víkendy. Systém ReactALL™, který je nyní celosvětově dostupný, využívá novou integrovanou technologii automatického odběru vzorků k urychlení screeningu chemických reakcí, optimalizace, průzkumu tras, profilování reakcí a kinetiky. ReactALL™ řeší mezeru mezi vysokokapacitním a nízkokapacitním screeningem a poskytuje vysoce kvalitní výsledky bohaté na data s nízkou potřebou materiálu.
Nový přístroj společnosti Technobis, vyvinutý s vědeckým přispěním společnosti Pfizer, využívá patentovanou technologii SmartCap™ k odebírání vzorků, ochlazování a ředění přímo do komerčních standardních vialek HPLC (vysokoúčinná kapalinová chromatografie). Nastavení reakce je rychlé, s ReactALL™ trvá méně než 30 minut.
Systém se skládá z pěti malých reaktorů, z nichž každý je vybaven plně automatizovaným vzorkováním. Reprezentativní vzorky se na systému ReactALL™ okamžitě uhasí, naředí a přenesou do standardních HPLC vialek. Objem vzorku a ředění je přesně řízen systémem pro kvantitativní analýzu. Širokoprůchodné hadičky a zefektivněná fluidita bez použití čerpadla zajišťují robustní přenos vzorků, a to i u heterogenních vzorků. A nová technologie odběru vzorků SmartCap™ nepropichuje přepážky reaktoru, takže nedochází k propíchnutí otvorů pro ztrátu rozpouštědla.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 12.4.2024

screening reakcí   ID:411

 



 
Systém PacBio pomáhá estonskému národnímu genomovému programu

Estonská univerzita v Tartu si vybrala sekvenační systém Revio HiFi společnosti PacBio pro další fázi jednoho z nejambicióznějších národních projektů v oblasti populačního genomu.
Na univerzitě sídlí Národní biobanka země, jejíž Ústav genomiky se snaží sekvenovat 10 000 celých lidských genomů, aby získal nové poznatky o zdravotním stavu obyvatelstva, jejichž cílem je vyvinout komplexní systém personalizované medicíny pro pobaltský stát.
Očekává se, že nákup tří systémů Revio umožní dosáhnout cílového počtu během 30 měsíců, což přispěje k lepšímu pochopení zejména genetiky kardiovaskulárních onemocnění, duševního, reprodukčního a ženského zdraví, rakoviny a vzácných onemocnění a výsledků léčby.
Estonská biobanka byla založena v roce 2000 a obsahuje více než 212 000 vzorků, což odpovídá pětině dospělé populace země. Tyto vzorky však byly genotypizovány pomocí metod založených na mikročipech, které mají nižší rozlišení a menší možnosti detekce složitých nebo neznámých variant. Jsou také závislé na referenčních genomech, takže výsledky mohou být zkreslené ve prospěch dobře zastoupených demografických skupin.
Společnost PacBio uvedla, že celé genomy sekvenované pomocí Revio poskytnou rozmanitější data a umožní analýzu komplexních variant. Systém také umožňuje přístup k druhé vrstvě genomických informací, epigenomům, které mohou mít význam pro onkologii.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 11.4.2024

demografická sekvenace genomu v Estonsku   ID:120

 



 
Průtokový cytometr CytoFLEX nano, který přináší revoluci v analýze nanočástic a umožňuje jejich charakterizaci až do velikosti 40 nm

Přístroj překonává hranice detekce EV a poskytuje přístup k novým datovým bodům
Společnost Beckman Coulter Life Sciences, světový lídr v oblasti laboratorní automatizace a inovací a dceřiná společnost společnosti Danaher Corporation, pokračuje ve vedení koncepcí prvního uvedení na trh uvedením průtokového cytometru CytoFLEX nano - prvního účelového průtokového cytometru v nanoměřítku určeného pouze pro výzkumné účely, který umožňuje detekci až do hloubky minimálně 40 nm* a ve srovnání se současnou nabídkou na trhu umožňuje vytvářet o 30-50 % více dat.

Průtokový cytometr CytoFLEX nano s bezkonkurenční citlivostí pro detekci, počítání a charakterizaci nanočástic pomocí jediného analytického přístroje nabízí simultánní multiparametrickou detekci, kterou zajišťuje šest fluorescenčních detekčních kanálů a pět kanálů bočního rozptylu. Poskytuje světovým laboratořím první řešení svého druhu, které snižuje mez detekce a zvyšuje rozlišení pro charakterizaci cílů s nižším výskytem v heterogenních populacích extracelulárních vezikul (EV) o velikosti od 1 μm do 40 nm (polystyren při spouštění na fialový boční rozptyl).
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 10.4.2024

analýza nanočástic   ID:132

 



 
Spolehlivé automatické odstraňování těsnění mikrodestiček

Automatizovaný odstraňovač těsnění destiček od společnosti Azenta Life Sciences je ideálním produktem pro laboratoře, které se potýkají s opakovaným odstraňováním těsnění mikrodestiček při zachování integrity vzorku.

Automatizovaný odstraňovač pečetí destiček je navržen jako automatizovaný systém, který drží destičku dole, zatímco se pečeť odlepuje, čímž se eliminují problémy s křížovou kontaminací, které jsou běžné při použití manuálních technik odstraňování pečetí. Provozní režim systému také minimalizuje poškození desky nebo pečeti a integrovaná funkce ověření odstranění pečeti snižuje počet chyb při manipulaci s deskami.
Automatizovaný odstraňovač pečetí z destiček, který spolehlivě odstraňuje pečetě z široké škály typů mikrodestiček jediným stisknutím tlačítka, prokazatelně zvyšuje produktivitu až o 200 odstranění pečetí z destiček za hodinu. Jádrem tohoto jedinečného výrobku je patentovaný mechanismus odstraňování pečetí. Automatizovaný odstraňovač těsnění destiček používá nové médium pro odstraňování pásky, které eliminuje potřebu mechanických mechanismů odstraňování, jež jsou často náchylné k selhání. Výsledkem je robustní a spolehlivý automatizovaný systém, na který se lze spolehnout, že bude pokaždé fungovat bezchybně.
Automatizovaný odstraňovač pečetí z desek lze používat ručně nebo jej lze integrovat do automatizovaných systémů s externími roboty.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 9.4.2024

mikrodestičky   ID:238

 


Reklama

 
Lstivá generativní inteligence GPT-4 je mnohem přesvědčivější než lidé

Experimenty s přesvědčováním mezi lidmi a mezi člověkem a generativní inteligencí nemilosrdně ukázaly, že tam kde lidé tragicky selhávají a nejsou schopni přesvědčit druhé, i když o nich mají základní demografické informace, generativní inteligence se stávají zázračnými mašinami na přesvědčování. Vymluvily by i tele z vola.

Datum: 8.4.2024

umělá inteligence, GPT   ID:138

 



 
Porovnání zobrazení plazmy analyzátorů ICP-OES: Axiální, radiální, duální, multipohled a duální boční pohled. Whitepaper.

Srovnání základního fungování technologií.
Tento nový dokument podává přehled základních konceptů optických rozhraní, která jsou dnes k dispozici pro spektrometry ICP-OES, a diskutuje relativní silné a slabé stránky jednotlivých přístupů.
Článek vysvětluje, jak jednotlivé techniky fungují a proč by pochopení rozhraní pro zobrazení plazmatu mělo být hlavním faktorem při výběru nejlepší technologie a přístroje pro vaši laboratoř nebo konkrétní oblast výzkumu.
Článek také představuje novou technologii DSOI společnosti SPECTRO, zcela nový přístup ke kritické otázce konstrukce zobrazení plazmatu, využívá vertikální plazmový hořák, pozorovaný prostřednictvím nové technologie přímého radiálního zobrazení.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 5.4.2024

ICP-OES   ID:161

 



 
Bateriový materiál pro revoluci v sodíkovo-iontových bateriích

Výkonné, bezpečné a ekologické - sodíkové baterie mají oproti běžným bateriím mnoho výhod. Protože neobsahují žádné kritické suroviny, jako je lithium nebo kobalt, mohly by také výrazně zlevnit aplikace, jako je stacionární skladování energie a elektromobilita. Stále však chybí materiály potřebné pro skladování energie. Litona, start-up založený na Technologickém institutu v Karlsruhe (KIT), je chce vyrábět v průmyslovém měřítku.
Pruská běloba, "chemický příbuzný" známého barviva pruské modři, je v podstatě založena na sodíku, železe a manganu. "Lze ji použít jako materiál pro ukládání energie na katodě, tj. kladném pólu sodíkové baterie," říká Sebastian Büchele z Institutu pro aplikované materiály na KIT a zakladatel společnosti Litona. "Takové baterie jsou levné a všechny suroviny, které obsahují, jsou běžně dostupné. Jsem přesvědčen, že je brzy budeme moci masově využívat v elektromobilech a systémech pro ukládání energie do sítě." Otázkou však je, kdo je bude vyrábět. Evropský průmysl se zde potýká s velkým problémem. "V současné době je i pro výzkumné instituce obtížné obstarat dostatečné množství pruské běloby. V Evropě ji nevyrábí téměř žádná společnost," uvádí vědec. "Výzkum a transfer průkopnické sodíkové technologie se v důsledku toho extrémně zpomaluje."
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 4.4.2024

baterie   ID:136

 



 
Rentgenová fluorescenční analýza polymerů - whitepaper

Pokročilá prvková analýza nabízí výjimečné možnosti a výhody.
Plasty se dnes používají ve všech oblastech našeho života. Ať už se jedná o obaly, automobily a především elektrotechnický, elektronický a hračkářský průmysl. Vlastnosti plastů jsou velmi rozdílné, od extrémně tuhých až po extrémně pružné, možné je vše - a v nejrůznějších barvách. Těchto vlastností se dosahuje přimícháváním aditiv do surového polymeru.
Často je také nutné prokázat, že díl vyrobený z plastu splňuje zákonné požadavky. Známějšími předpisy jsou zde směrnice o omezení používání některých nebezpečných látek v elektrických a elektronických zařízeních (RoHS), směrnice o obalech a obalových odpadech a směrnice o vozidlech s ukončenou životností ELV.
Tento whitepaper zkoumá, do jaké míry je rentgenová fluorescenční analýza vhodnou technikou pro prvkovou analýzu polymerů. Rovněž se blíže zabývá přípravou vzorků.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 3.4.2024

fluorescenční analýza polymerů   ID:131

 


Reklama

 
Patent Index 2023: Česku narostl počet evropských patentů, daří se mu v přístrojové technice a chemii

K Evropskému patentovému úřadu (EPÚ) bylo v roce 2023 podáno 199 275 přihlášek, což představuje nárůst o 2,9 % oproti roku 2022 a nový rekord. Zveřejněný Patent Index 2023 potvrdil narůstající trend v počtech evropských patentových přihlášek (4,7 % mezi lety 2020 a 2021 a 2,6 % mezi lety 2021 a 2022).

Datum: 2.4.2024

patentové přihlášky v Evropě   ID:244

 



 
Společnost Waters představuje bezešvý datový most HPLC/UPLC pro rozptyl světla, který integruje základní přístroje pro charakterizaci velkých molekul

- Společnost Waters nyní umožňuje bezproblémové propojení svých systémů kapalinové chromatografie (LC) a přístrojů pro víceúhlový rozptyl světla (MALS) pro snadnější použití, efektivitu a důvěryhodnost dat při charakterizaci velkých molekul.
- Software HPLC CONNECT™ urychluje přesnou charakterizaci složitých molekul pro vývoj biologických léčiv, včetně konjugátů protilátek a dalších složitých proteinových konjugátů a genových terapií.
- Jednotné rozhraní umožňuje ovládání a sběr dat z jednoho místa, čímž eliminuje manuální procesy a pomáhá tak omezit lidské chyby a poskytuje vysokou jistotu dat generovaných během akvizice a po akvizici pro analýzu.

Společnost Waters Corporation oznámila software HPLC CONNECT, softwarovou platformu typu "vše v jednom", která umožňuje plnou digitální synchronizaci mezi systémy Waters pro vysoce a ultraúčinnou kapalinovou chromatografii (HPLC/UPLC) a přístroji s víceúhelníkovým rozptylem světla (MALS) z portfolia Wyatt Technology™. Tento software přináší snadné použití, vyšší efektivitu a jistotu vědcům, kteří provádějí analýzy pomocí chromatografie s vylučováním velikosti a MALS (SEC-MALS) pro složité a kritické biofarmaceutické inovace, včetně konjugátů protilátek a jiných složitých proteinových konjugátů a genových terapií.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 28.3.2024

HPLC charakterizace velkých molekul   ID:169

 



 
Společnosti SPT Labtech a RevoluGen předvedly plně automatizovanou extrakci vysokomolekulární DNA

Nová spolupráce přináší řešení vhodné pro vysoce výkonné sekvenování s dlouhými čteními za méně než dvě hodiny.

Společnosti SPT Labtech, světový lídr v oblasti návrhu, vývoje a výroby automatizovaných přístrojů a spotřebního materiálu pro aplikace v oblasti přírodních věd, a RevoluGen Ltd. (RevoluGen), britská společnost zabývající se genomikou, oznamují úspěšnou automatizaci chemie pro extrakci DNA s vysokou molekulovou hmotností (HMW) Fire Monkey™ společnosti RevoluGen v kuličkovém formátu pomocí platformy pro automatizovanou manipulaci s kapalinami Firefly® společnosti SPT Labtech. Automatizovaný protokol umožňuje paralelní zpracování až 96 vzorků pro přípravu HMW DNA vhodné pro přípravu knihoven pro sekvenování s dlouhými čteními za méně než dvě hodiny.

Výsledky této spolupráce, která byla navázána v roce 2023, představují významný pokrok v efektivitě přípravy vzorků pro sekvenování DNA s dlouhými čteními a eliminují potřebu vysoce opakovaného ručního pipetování. Automatizace únavných kroků manipulace s kapalinami pomocí systému Firefly nejen zvyšuje rychlost a propustnost extrakčních pracovních postupů odstraněním úzkých míst v produktivitě, ale také zlepšuje přesnost a opakovatelnost výsledků tím, že minimalizuje riziko lidské chyby.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 27.3.2024

extrakce DNA   ID:176

 



 
Společnost Starlab míchá na laboratorním trhu s novým vírovým mixérem

Dobré vibrace v laboratoři

Rok a půl po úspěšném uvedení přepracovaného laboratorního přístroje Starlab Minicentrifuge na trh představí hamburský výrobce laboratorních produktů v březnu 2024 svůj druhý produkt. Inovativní vírová míchačka Starlab kombinuje bezkonkurenční design se špičkovým výkonem a uživatelskou přívětivostí. "Jsme nesmírně hrdí na to, že můžeme představit další důležitý produkt pro laboratorní provozy nové generace. Je navržen tak, aby ještě více usnadnil a zefektivnil každodenní laboratorní práci. Proces vývoje se opět řídil naším ústředním mottem: vnést do laboratorní práce zábavu. Protože zábava je to, co pohání nadšení a výkonnost, a bez nich nelze dosáhnout úspěšného výzkumu," říká Klaus Ambos, prezident a generální ředitel společnosti Starlab International. Vortexový mixér Starlab bude k dispozici od 5. března 2024 za cenu 350,00 GBP.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 26.3.2024

vírový mixér   ID:180

 


Reklama

 
Ruční Ramanův analyzátor nové generace umožňuje rychlou identifikaci surovin pro farmaceutický a biotechnologický průmysl

Společnost Thermo Fisher Scientific představuje výkonný a všestranný infračervený spektrometr Thermo Scientific™ Nicolet™ Apex FTIR, který je schopen poskytovat vysoce kvalitní data pro širokou škálu aplikací, včetně analýzy materiálů, farmaceutického výzkumu a monitorování životního prostředí.

Inovativní spektrometr Nicolet Apex nabízí pokročilé funkce, lepší výkon a rozšířené analytické možnosti ve srovnání s podobnými komerčně dostupnými řešeními, a to díky zavedení rychlého detektoru TE-MCT a intuitivního softwaru Thermo Scientific™ OMNIC™ Paradigm.

Tento software nabízí několik různých uživatelských rozhraní - vhodných pro uživatele s různou úrovní zkušeností - a také možnost snadno vytvářet nové pracovní postupy. Umožňuje uživatelům přesně a spolehlivě analyzovat organické a anorganické materiály, což z něj činí cenný nástroj pro kontrolu kvality, vývoj produktů a výzkumné aplikace.

Spektrometr Nicolet Apex nahrazuje současný spektrometr FTIR Thermo Scientific™ Nicolet™ iS20 a využívá pokročilé hardwarové a softwarové funkce - včetně patentované konstrukce interferometru, automatické korekce pozadí a intuitivního uživatelského rozhraní - k dosažení vynikajícího výkonu ve srovnání s jinými přístroji FTIR na trhu. Nicolet Apex je jedním z řady stolních FTIR spektrometrů společnosti Thermo Fisher Scientific, které nabízejí řešení od cenově výhodného rutinního použití až po špičkový výzkum a vývoj.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 25.3.2024

ruční Ramanův analyzátor surovin   ID:187

 



 
Společnost PEAK Scientific uvádí na trh energeticky nejúčinnější laboratorní generátor dusíku

Horizen: Budoucnost výroby dusíku
Po uvedení nejnovějšího přírůstku do portfolia laboratorních generátorů plynů společnost PEAK Scientific s potěšením oznamuje, že nyní může přijímat objednávky na Horizen 24, energeticky nejúčinnější generátor dusíku pro Single Quad LC-MS.

Společnost PEAK Scientific je lídrem v oboru generátorů laboratorních plynů a s generátorem Horizen 24 přinesla na trh řešení, které laboratořím ušetří peníze, prostor a dopad na životní prostředí a zároveň zvýší kvalitu a spolehlivost plynu.

Generátor Horizen 24 je určen pro Single Quad LC-MS a kombinuje řadu patentovaných technologií, které představují ideální řešení pro dodávku plynného dusíku; jde o vyvrcholení více než 25letého úsilí o výrobu řešení pro generování dusíku pro LC-MS.

Horizen 24 byl navržen s novou technologií uvnitř, včetně technologie optimalizace tepla, která chrání membránu před kapičkami vody, což zvyšuje výkon a spolehlivost v proudu plynu. Tato zajímavá novinka v sobě také skrývá pokročilé vícestupňové čištění, které umožňuje vyrábět ultra suchý plynný dusík s vysokou čistotou pro analýzu LC-MS.

Vzhledem k rostoucí poptávce se společnost PEAK Scientific rozhodla vyrobit energeticky nejúčinnější generátor dusíku na trhu s nejmenšími rozměry ve své třídě. Díky až o 55 % nižší spotřebě energie může Horizen 24 ušetřit laboratořím spotřebu energie a díky více než o 50 % nižšímu tepelnému výkonu lze snížit i náklady na klimatizaci laboratoře. Horizen 24 může také pomoci laboratořím minimalizovat jejich provozní uhlíkovou stopu ve srovnání s lahvemi a ekvivalentními modely generátorů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 22.3.2024

generátor dusíku   ID:167

 



 
Společnost Waters Corporation uvádí na trh dvě nové sady reagencií MassTrak Steroid Serum IVD pro laboratorní testy

Společnost Waters dodává komplexní sady umožňující efektivnější a spolehlivější klinické diagnostické testy pro endokrinologii a další aplikace pro analýzu steroidů.

Společnost Waters uvedla na trh dvě nové sady MassTrak™ Steroid Serum (IVD), které jsou navrženy tak, aby poskytovaly klinickým diagnostickým laboratořím činidla a standardy potřebné pro laboratorně vyvinuté testy (LDT) pro měření steroidních hormonů v séru. Tyto sady rozšiřují komplexní nabídku reagencií společnosti Waters na podporu klinické diagnostiky.

Tyto sady obsahují všechny standardy potřebné pro vývoj steroidních LDT, včetně kalibrátorů, kontrol kvality, interních standardů a optimalizační směsi, čímž šetří laboratořím kritický čas a zdroje při přípravě těchto testů.

Sady MassTrak Steroid Serum Sets nabízejí:
- Metrologicky návazné kalibrátory a kontroly, které jsou návazné jak na certifikovaný referenční materiál (CRM), tak na referenční dopředné modely (RfM).
- Vysokou konzistenci při výrobě jednotlivých šarží a přiřazování hodnot, což umožňuje vynikající výkonnost metod kapalinové chromatografie a hmotnostní spektrometrie (LC-MS) při vzájemném porovnávání laboratoří.
- Široké rozsahy koncentrací pro všechny analyty, přesahující známé referenční rozsahy.
- Dlouhá stabilita při skladování a používání, která umožňuje použití po delší dobu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 21.3.2024

reagencie pro měření steroidů   ID:291

 



 
Rozšířené zobrazování živých buněk v nanorozlišení

Výkon, který umožňuje vidět více díky lepšímu rozlišení a vyvážení dávky světla.

Společnost Leica Microsystems, lídr v oblasti mikroskopie a vědeckých přístrojů, představila TauSTED Xtend, nový přístup STED mikroskopie, který umožňuje rozšířené vícebarevné zobrazování živých buněk s nanoskopickým rozlišením. Kombinací prostorové informace a informace o době života umožňuje TauSTED Xtend rozlišit detaily živých nebo neporušených vzorků v nanoměřítku. Přístup k této další úrovni informací zároveň umožňuje pracovat při extrémně nízké dávce světla. Vědci tak mají více času na hloubkové studie biologických procesů se špičkovými rozlišovacími schopnostmi.

"TauSTED Xtend zajišťuje, že experimenty s živými buňkami mohou být prováděny v delším časovém úseku díky vyváženosti světelné expozice a rozlišení, což vede k šetrnějšímu zobrazování v ohromující hloubce nanoměřítka," řekl James O Brien, viceprezident pro vědy o živé přírodě a aplikovaná řešení ve společnosti Leica Microsystems. "Výzkumníci nyní mohou odhalit neviditelné v neprobádaných oblastech výzkumu."

TauSTED Xtend pracuje za chodu a umožňuje výzkumníkům přímo sledovat rychlé biologické procesy s rozlišením v nanoměřítku. Mohou tak maximálně využít své experimentální okno tím, že uvidí, co se děje, když se to děje.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 20.3.2024

mikroskopie   ID:184

 


Reklama

 
Nové procesní termostaty pro náročné aplikace v biotechnologiích a farmaceutickém průmyslu

LAUDA představuje novou produktovou řadu Ultratemp

Společnost LAUDA, světový lídr v oblasti zařízení pro konstantní teplotu, představuje svou nejnovější produktovou řadu - procesní termostaty Ultratemp. Byly přizpůsobeny vysokým nárokům biotechnologických, biofarmaceutických a průmyslových aplikací.

Vysoký výkon pro širokou škálu požadavků
Zařízení Ultratemp s topnými a chladicími výkony 25 kW, 35 kW nebo 50 kW jsou určena k rychlému ohřevu nebo chlazení velkých objemů. To je zvláště užitečné pro typické biotechnologické, biofarmaceutické a další průmyslové aplikace s širokým rozsahem požadavků na teplotu a výkon.

Zařízení optimalizovaná pro dané aplikace pro přesné výsledky
Termostaty Ultratemp mohou přesně regulovat externí spotřebiče v rozsahu -5 °C až 60 °C s vysokou teplotní stabilitou ±0,5 K, což umožňuje přesnou regulaci teploty v aplikaci. Technologie vodou chlazeného chlazení minimalizuje únik tepla do okolí a použití nehořlavých médií, jako je voda nebo vodní glykol, zaručuje snadnou manipulaci a nízké provozní náklady.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 19.3.2024

procesní termostaty   ID:173

 



 
ERC Advanced pro UPOL: Nový systém AMADEUS má výrazně urychlit objevy léčiv

Rychlejší, levnější a udržitelnější vývoj léčiv má umožnit průlomová technologická platforma AMADEUS, kterou na Univerzitě Palackého v Olomouci vyvíjí renomovaný chemik Alexander Dömling díky prestižnímu grantu Evropské výzkumné rady (ERC) s dotací 3,4 milionu eur. Systém pro syntézu nových látek či vylepšování jejich vlastností využije autonomní, umělou inteligencí řízený a vysoce miniaturizovaný postup pro identifikaci sloučenin.

Datum: 18.3.2024

vývoj léčiv   ID:172

 



 
Nové časové krystaly mají 10milonkrát delší životnost

Fyzici ohlásili průlom na poli časových krystalů, které jsou žhavou novinkou posledních let. Nové časové krystaly z arsenidu india a galia spontánně spouštějí oscilaci a vydrží to asi 40 minut. Jejich předchůdci to zvládali jen pár milisekund. Vědci mají novou hračku, která slibuje vzrušující výzkum.

Datum: 15.3.2024

časové krystaly   ID:165

 



 
Můžeme zrušit spalování ropy, plynu a uhlí?

S obnovitelným zdrojem elektřiny, trochou vody a vhodným katalyzátorem by se přebytečný CO2 v atmosféře mohl stát zdrojem například pro výrobu syntetických paliv, tzv. synfuels.

Tato nadějná myšlenka přitahuje mnoho výzkumných pracovníků, mimo jiné i v agentuře Empa, protože přeměna je náročná na realizaci. Například reakce s použitím měděného katalyzátoru - nejčastěji studovaného katalyzátoru pro konverzi oxidu uhličitého - dává asi 15 až 20 různých typů molekul, od oxidu uhelnatého a metanu až po propanol a kyselinu octovou. "Některé z těchto sloučenin jsou při pokojové teplotě kapalné, jiné plynné," říká výzkumný pracovník Empa Alessandro Senocrate. "Je nesmírně obtížné všechny tyto produkty od sebe oddělit."
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 14.3.2024

konverze CO2 zpět na paliva   ID:193

 


Reklama

 
Nanovláknový aerogel ze syrovátky velmi účinně těží zlato z e-odpadu

Elektronický odpad je zlatá žíla dnešní doby. Amyloidní aerogel z proteinových nanovláken, který lze snadno vyrobit ze syrovátky, elegantně vytěží zlato ze staré elektroniky rozpuštěné v kyselině. Ze 20 starých motherboardů je tímto způsobem možné získat nugget o váze 450 miligramů, který je z 91 procent ze zlata. Ekonomická návratnost by měla být ohromující.

Datum: 13.3.2024

zlato z elektronického odpadu, syrovátka   ID:276

 



 
Nový intuitivní software pro vyhledávání spekter - SpectraGenius

Snadné použití, rychlost a spolehlivost - SpectraGenius je nový software pro identifikaci látek.

SpectraGenius čte více než 60 různých formátů spekter - To je ideální pro laboratoře, které pracují s optickými spektrometry různých výrobců a chtějí zpracovávat spektra v různých formátech pomocí jednoho softwaru. Rychlé vyhledávací algoritmy umožňují efektivně vyhledávat textové informace, píky a samozřejmě spektra: Vyhledávat můžete v databázích spekter nebo také ve své osobní sbírce spekter. Pomocí mnoha užitečných vizualizačních nástrojů můžete svá spektra uspořádat a zobrazit přesně podle svých představ. Můžete upravovat jedno nebo více spekter najednou a při změně parametrů si okamžitě prohlédnout výsledky. Chcete-li ušetřit čas při zpracování mnoha spekter, můžete snadno nastavit dávkové zpracování! Snadné a přehledné generování zpráv ve formátech PDF, ASCII, DOC, HTML nebo XLS.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 12.3.2024

spektroskopie, identifikace látek   ID:186

 



 
Veřejné uvedení ChatGPT a dalších AI chatbotů způsobilo revoluci v řadě oborů

Odborník na umělou inteligenci a strojové učení Ondřej Bojar z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy nabádá ke zkoušení chatbotů. Dle jeho mínění ChatGPT a další AI chatboty nelze používat jako vyhledávače nebo zdroj faktických informací, ale považuje je za fantastické generátory nápadů a inspirace.

Datum: 11.3.2024

AI, ChatGPT   ID:217

 



 
Soupravy detektorů indexu lomu pro HPLC

Detektory indexu lomu jsou široce používány pro analýzu molekul se slabou nebo žádnou absorpcí UV záření. Sadu DRI (Differential Refractive Index) pro HPLC od společnosti TESTA Analytical lze přizpůsobit téměř jakémukoli systému HPLC a vytvořit tak vysoce výkonný přístroj, který separuje a citlivě detekuje "RI aktivní" materiály včetně alkoholů, cukrů, sacharidů, mastných kyselin a polymerů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.3.2024

HPLC, detekce indexu lomu   ID:177

 


Reklama

 
SCIEX rozšiřuje vysoce výkonná screeningová řešení o systém Echo® MS+

Systém Echo® MS+ zpřístupňuje rozšířené možnosti vysokokapacitního screeningu tím, že do systému SCIEX ZenoTOF 7600 přináší přístupy hmotnostní spektrometrie s akustickou ejekcí (AEMS).

Společnost SCIEX, světový lídr v oblasti analytických technologií pro vědy o živé přírodě, uvádí na veletrhu SLAS 2024 systém Echo® MS+. Systém spojuje patentovanou technologii hmotnostní spektrometrie s akustickým výtryskem a vzorkování pomocí rozhraní Open Port Interface (OPI) s možnostmi systému SCIEX ZenoTOF 7600 nebo Triple Quad 6500+ a poskytuje přesné kvalitativní a kvantitativní výsledky prostřednictvím rozšířeného panelu robustních vysoce výkonných screeningových pracovních postupů.

Systém řeší klíčové problémy při vysokokapacitních screeningových aplikacích pro objevování léčiv bez nutnosti rozsáhlého vývoje metod. Toho je dosaženo zavedením nových, flexibilních pracovních postupů pro malé i velké molekuly, které využívají možností hmotnostní spektrometrie s vysokým rozlišením pro lepší selektivitu a citlivost ve srovnání s jinými analytickými nástroji. Díky kombinaci vysoké rychlosti analýzy, vysoké kvality dat a minimální spotřeby vzorků a činidel má systém potenciál snížit čas, náklady a rizika při přijímání kritických rozhodnutí v raných fázích vývoje léčiv. Díky těmto rozšířeným možnostem budou mít výzkumní pracovníci v oblasti objevování léčiv možnost činit rychlejší a jistější rozhodnutí při identifikaci hitů a iterativní optimalizaci vedoucích látek. To pomůže urychlit proces objevování léčiv a snížit možnost falešně pozitivních nebo falešně negativních výsledků.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 7.3.2024

hmotnostní spektrometrie, akustická ejekce   ID:176

 



 
3D tištěná struktura z titanu je superpevná

3D tisk se opět překonal. Nový metamateriál z titanové slitiny je o 50 procent pevnější než nejpevnější soudobá slitina o podobné hustotě v leteckých a kosmických technologiích WE54. Tento metamateriál v sobě spojuje výjimečnou pevnost a odolnost vůči korozi i vysokým teplotám s biokompatibilitou. Možnosti uplatnění mohou být nepřeberné.

Datum: 6.3.2024

metamateriál 3D tiskem z titanu   ID:209

 



 
Pravá faleš, nebo falešná pravda

Žádná společnost na světě nemá tolik prostředků či energie, aby dokázala efektivně bojovat proti všem podezřením z ohrožení. Používáme proto nástroje, které nám pomáhají rozhodovat se, kam energii vrhnout, aby přinesla co největší užitek – v medicíně například určují koho léčit a jak. Tyto systémy ale mají určitý podíl falešných výsledků, jejichž znalost je zásadní pro rozhodování o osudu jednotlivých pacientů.

Datum: 5.3.2024

statistické vyhodnocování měření   ID:410

 



 
Světlem spouštěná chemie v jediné molekule

Ovládat světlem chemickou strukturu látky v atomárním měřítku se zdálo dosud nemožné. Nyní vědci vyvinuli techniku vhodnou k řízení fotochemických reakcí na úrovni jednotlivých molekul. Mezinárodní tým výzkumníků, na jehož práci se podílel Tomáš Neuman z Fyzikálního ústavu AV ČR, představil v časopise Nature Nanotechnology metodu ovládání molekulární dynamiky, která otevírá potenciálně novou kapitolu výzkumu v oblasti fotochemie.

Datum: 4.3.2024

fotochemie   ID:232

 


Reklama

 
Čínští fyzici zpomalili světlo více než 10 000krát

Za normálních okolností letí světlo stále stejnou rychlostí, čili rychlostí světla. Když chcete světlo pořádně přibrzdit, vyžaduje to nějaký velmi speciální materiál. Nový metapovrch z nesmírně tenkých vrstev křemíku dokáže zpomalit světlo více než 10 000krát. Taková technologie by mohla nalézt široké uplatnění, od optické komunikace po kvantové počítače.

Datum: 1.3.2024

zpomalení světla   ID:198

 



 
Tři různé metody stanovení difúzního koeficientu v bateriových elektrodách - whitepaper

Srovnání EIS, GITT, PITT: Která metoda je pro mě nejvhodnější?

Nejdůležitější elektrochemickou reakcí v interkalační elektrodě, například v Li-ion baterii, je interkalační reakce. Difuzní koeficienty interkalovaných druhů jsou klíčovými parametry, které určují vlastnosti bateriového článku. Čím větší je hodnota difuzního koeficientu, tím rychlejší nebo snazší je vkládání/vypouštění vložených druhů a konečně tím lepší je výkon baterie.
Chronoamperometrie a chronopotenciometrie jsou tradiční techniky pro měření difuzního koeficientu v případě semi-infinitní lineární difúze. Pro případ konečné difúze je k dispozici několik technik a analýz, například Levichova analýza a fitování EIS pomocí Winfova prvku. Impedanční analýzu lze také provést na komerčních li-ion bateriích a získat tak informace o difuzním koeficientu vnesených druhů.
V tomto článku jsou představeny tři metody, EIS, GITT a PITT, jsou provedeny výsledky a analýzy a jsou vysvětlena omezení metod.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 29.2.2024

stanovení difůzního koeficientu na elektrodách   ID:239

 



 
První aktivní odlučovač oleje a vody: bezpečný, čistý, modulární

Inovativní odlučovač oleje a vody přináší revoluci v čištění kondenzátu ve stanicích stlačeného vzduchu

S odlučovačem oleje a vody QWIK-PURE je kondenzát obsahující olej aktivně protlačován přes filtry lehkým proudem stlačeného vzduchu. Patrony jsou trvale naplněny kondenzátem, což zabraňuje tvorbě suchých mezních vrstev a organických kultur. Inteligentní řídicí jednotka zobrazuje zbývající kapacitu kazet a také informace o stavu, kdy je třeba provést servis. Provozní stav a případná alarmová hlášení lze vyvolat také prostřednictvím sběrnice Modbus, což umožňuje integraci systému podporujícího IIOT do nadřazených monitorovacích a řídicích systémů. V případě výpadku napájení se režim nouzového zabezpečení přepne na konvenční gravitační separaci. Výměna kazet je ergonomická, hygienická a bez použití nástrojů. Zaměstnanci ani pracovní prostředí nepřicházejí do styku s kontaminovaným obsahem. QWIK-PURE se skládá ze základní jednotky a variabilního počtu filtračních kazet. Pokud se změní množství kondenzátu, modulární konstrukce umožňuje snadné přidání nebo odebrání základních desek a kazet. Systém je certifikován německým institutem DIBt.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 28.2.2024

odlučovač oleje a vody   ID:209

 



 
Teorie a praxe titrací - praktický průvodce - whitepaper

Seznámení se základy, metodami a oblastmi použití titrace

Titrace je jednou z nejstarších metod stanovení obsahu v chemii. Na jedné straně lze titraci provést velmi snadno a rychle. Na druhé straně poskytuje titrace velmi přesný výsledek měření již po několika minutách - za optimálních podmínek. Relativní směrodatná odchylka menší než jedno procento je normální. Ne bezdůvodně vyžaduje řada norem jako metodu titraci.

Příručka k titraci: Praktický průvodce titrací, pokud se chcete dozvědět, jaký je rozdíl mezi automatickou a manuální titrací a jaké jsou výhody obou metod, pokud potřebujete pomoci zjistit, která metoda je vhodná pro vaši konkrétní aplikaci, nebo pokud hledáte tipy, jak zvýšit přesnost měření objemu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 27.2.2024

titrace whitepaper   ID:242

 


Reklama

 
Rychlejší, přesnější, prostě lepší - nový Ramanův spektrometr PAT

Nejmodernější Ramanův proces pro chemické a farmaceutické aplikace

Uživatelé systému Process Guardian (PGr) těží z jeho vynikající výtěžnosti signálu. PGr je mnohonásobně rychlejší než běžné Ramanovy spektrometry. Výsledky poskytuje během několika sekund tam, kde to jiným trvá minuty. Díky tomu jsou dříve neproveditelné aplikace s Ramanovou spektroskopií realizovatelné. To platí zejména pro časově kritické purifikační procesy, například v oblasti biofarmacie DSP.

PGr je důsledně navržen jako spektrometr PAT a lze jej ovládat přímo na přístroji i vzdáleně online. Vybavení procesního spektrometru je na špičkové úrovni: Komunikace OPC, až osminásobný multiplex, vhodnost pro zónu 0 ATEX, různé predikční motory (PEAXACT, SOLO, SIMCA, CAMO), protokoly pro dodržování farmaceutických předpisů, robustní duplexní optické vlákno s integrovanou ochranou proti přerušení.

Výjimečná je také rozmanitost sond: bezkontaktní sondy s vyměnitelnými ohnisky, ponorné sondy různých rozměrů a materiálů, autoklávovatelné průtokové cely. Pro systémy Sartorius Ambr a BioSTAT jsou k dispozici speciální sondy.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 26.2.2024

Ramanův PAT spektrometr   ID:165

 



 
Studuj na Matfyzu

MATFYZ říká:
Podílejte se na pokroku v nejmodernějších teoretických a experimentálních odvětvích! Děláme všechno pro to, aby se vám u nás dobře studovalo.

Možná už znáte naše akce pro středoškoláky – FYKOS, Kroužek Fyziky nebo Interaktivní fyzikální laboratoř a Fyzweb. Úspěšným řešitelům semináře mohou být navíc prominuty odborné přijímací zkoušky.

Své budoucí spolužáky a učitele můžete poznat na našich táborech – Letní a zimní škole matematiky a fyziky a Letním soustředění mladých matematiků a fyziků. Nabízíme také přednášky pro školy a témata SOČ.

K úspěšnému startu na Matfyzu musíte být dobří v matematice. Své matematické dovednosti si můžete zlepšit v přípravném kurzu.

Datum: 23.2.2024

studium na Matfyzu   ID:179

 



 
Pavel Kordík: Stát jako investor do akademických AI startupů? Jsme na to připraveni?

Toho, že je Česká republika poměrně úspěšná v budování technologických firem s globálním produktem, už si každý asi všiml. O nějakém miliardovém „exitu” nebo dalším investičním kole si přečteme téměř každý měsíc. Zdá se tedy logické podpořit začínající technologické firmy z našich daní a investovat tak do budoucí prosperity v této oblasti.

Datum: 22.2.2024

AI, investice do startupů v ČR   ID:193

 



 
Fungují chemické laboratoře řízené umělou inteligencí? Nové metriky slibují odpovědi

V oborech chemie a materiálové vědy roste zájem o "samořídící laboratoře", které využívají umělou inteligenci a automatizované systémy k urychlení výzkumu a objevování. Výzkumníci nyní navrhují soubor definic a metrik výkonnosti, které umožní výzkumníkům, neodborníkům i budoucím uživatelům lépe pochopit jak to, co tyto nové technologie dělají, tak to, jak si jednotlivé technologie vedou ve srovnání s jinými samořídícími laboratořemi. Jejich zjištění byla nedávno publikována v časopise Nature Communications.

Samořídící laboratoře jsou obrovským příslibem pro urychlení objevování nových molekul, materiálů a výrobních procesů, přičemž jejich aplikace sahají od elektronických zařízení až po léčiva. I když jsou tyto technologie stále poměrně nové, ukázalo se, že některé z nich zkracují dobu potřebnou k identifikaci nových materiálů z měsíců nebo let na dny.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 21.2.2024

laboratoře s umělou inteligencí AI   ID:206

 


Reklama

 
UV citlivý model minispektrometru řady micro

Nový UV spektrometr

C16767MA rozděluje UV světlo v rozsahu 190 až 440 nm na více vlnových délek a následně současně měří intenzitu světla v každé vlnové délce. Jako jeden z příkladů použití lze uvést, že C16767MA lze namontovat do kompaktních monitorů kvality vody. Instalace těchto monitorů v řekách, jezerech nebo oceánech umožňuje kontrolovat a analyzovat obsah více typů znečišťujících látek ve vodě pomocí absorpční spektrofotometrie . pomáhá také při navrhování a výrobě levných monitorů kvality vody, které lze snadno instalovat ve velkém počtu na mnoha testovacích místech pro sledování kvality vody, čímž se zvyšuje přesnost hodnocení kvality vody v rozsáhlých oblastech.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 20.2.2024

UV mikro spektrometr   ID:165

 



 
Optimalizace regulace teploty pro konkrétní experiment pomocí automatického ladění - whitepaper

Rychlý ohřev s redukovaným překmitem/odchytem reakční teploty díky automatickému ladění.

Teplota procesu má významný vliv na jeho rychlost. V chemické syntéze, ale především ve výzkumu katalýzy je proto zásadně důležité, aby bylo možné co nejpřesněji určit teplotní profil procesu. Pokud mají probíhat reakce s plyny, obvykle se provádějí v tlakovém reaktoru. Teplotní profil takového reaktoru je obtížně kontrolovatelný, a proto klade zvýšené nároky na řídicí systém. Požadavky však lze splnit pomocí PID regulace a optimalizovaných řídicích parametrů. Je vysvětlen princip a výhody PID regulace a optimalizace parametrů PID pomocí automatického ladění.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 19.2.2024

termostaty   ID:194

 



 
NASTARTUJTE SVOJI KARIÉRU NA PRESTIŽNÍ SVĚTOVÉ UNIVERZITĚ

Nadace Experientia spouští už 12. ročník soutěže o roční stipendia na zahraniční stáže na prestižních světových univerzitách pro mladé vědkyně a vědce, kteří mají nebo brzy budou mít ukončené Ph.D. Podmínkou je věk do 35 let a co nejzajímavější projekt z oboru organické, bioorganické nebo medicinální chemie. Kontaktujte už nyní své vysněné zahraniční pracoviště, pošlete do soutěže svůj projekt a zařaďte se mezi velice úspěšné stipendisty a stipendistky, kteří bádají po celém světě a publikují v nejlepších odborných časopisech včetně Nature. Deadline podání přihlášek je 15. března 2024. Více informací najdete na https://www.experientia.cz/pro-zadatele/zahranicni-staze/

Datum: 16.2.2024

věda a výzkum, biochemie   ID:193

 



 
První 96jamková destička na rostlinné bázi pro udržitelnost v laboratořích

96jamkové destičky společnosti Green Elephant Biotech vyrobené z plastů na rostlinné bázi představují udržitelnou alternativu jednoho z nejčastěji používaných jednorázových produktů v laboratořích. Životní cyklus této 96jamkové desky produkuje o polovinu méně emisí CO2 než běžné desky, čehož bylo dosaženo použitím plastu vyrobeného z kukuřičného škrobu.

Společnost Green Elephant Biotech GmbH, první společnost na světě, která vyvíjí, vyrábí a prodává spotřební materiál pro laboratoře z plastů na rostlinné bázi, oznamuje komerční uvedení první 96jamkové desky Green Elephant na rostlinné bázi svého druhu. Pracovníci laboratoří mohou poprvé provádět výzkum, diagnostiku a analýzu udržitelnějším způsobem, aniž by byla ohrožena kvalita, a to vše při dodržení bezpečnostních norem a norem čistoty. Deska je navržena tak, aby nahradila jednorázové plastové desky na bázi fosilních paliv.

Výrobky na jedno použití mají stále větší význam pro laboratoře, kde je standardizace důležitá pro snadné používání a kontrolu nákladů. Udržitelnost je však stále větším problémem, protože laboratoře každoročně přispívají 5,5 milionu tun plastového odpadu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 15.2.2024

destička na rostlinné bázi   ID:182

 


Reklama

 
Inovativní nový SmartLid™ - chytřejší způsob rychlé extrakce virové DNA/RNA

Společnost Alpha Laboratories (Eastleigh, Velká Británie) díky novému exkluzivnímu partnerství s firmou ProtonDx (Londýn, Velká Británie) hrdě oznamuje uvedení systému SmartLid™, revolučního magnetického klíče a víčka, který zefektivňuje proces extrakce nukleových kyselin.

Toto převratné řešení je navrženo pro rychlou a účinnou extrakci virové DNA/RNA a zjednodušuje tři klíčové kroky extrakce vzorku - lyzi, promývání a eliminaci - a nabízí tak inteligentnější způsob manipulace s nukleovými kyselinami v aplikacích molekulární biologie. Díky svým inovativním funkcím nastavuje SmartLid nové měřítko v této oblasti a nabízí vědcům a výzkumníkům chytřejší, rychlejší a ekologicky šetrnější řešení pro extrakci nukleových kyselin.

Výhoda SmartLid přináší vysoké výtěžky ultračisté DNA/RNA pro citlivé následné zpracování a stanovuje nový standard rychlosti v účinnosti extrakce nukleových kyselin. Díky superparamagnetickým kuličkám, které jsou špičkou na trhu, poskytuje ultra rychlé extrakce a vytváří eluovanou DNA/RNA až z 12 vzorků za méně než 10 minut.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 14.2.2024

extrakce DNA/RNA   ID:222

 



 
Lauda představuje první mobilní mrazicí box na baterie s velmi nízkou teplotou

Safe storage and transport down to -86 °C
The constant temperature equipment manufacturer LAUDA is launching a new product on the market to start the new year: the Mobifreeze M 270, the first mobile battery-powered ultra low-temperature chest freezer. Valuable samples or APIs can be safely stored and transported from -86 °C to -50 °C with high temperature resistance – without dry ice. Natural refrigerants are used to provide active temperature control instead.

Bezpečné skladování A přeprava cenných vzorků
Mobilní mrazicí box s aktivním řízením teploty a ultranízkou teplotou s důmyslnou izolační technologií má výdrž baterie čtyři hodiny, a proto umožňuje spolehlivě udržovat chladicí řetězec ve vnitropodnikové logistice a při mezipodnikové přepravě v silniční logistice. Choulostivé a teplotně citlivé látky, jako jsou léčivé přípravky pro genovou terapii, monoklonální protilátky nebo vakcíny, které vyžadují skladování za validovaných podmínek, lze nyní přepravovat za stejných podmínek. Chlazení je volně nastavitelné v rozmezí -86 °C až -50 °C. Pokud dojde k překročení nastavených limitů, je na to upozorněno akustickým a vizuálním signálem. Integrovaný záznamník dat uchovává údaje o teplotě a alarmu. Kromě toho lze nainstalovat monitorovací systém podle přání zákazníka. Směrnice pro správnou distribuční praxi (GDP) pro farmaceutické výrobky tak mohou být dodržovány v plném rozsahu. Kromě toho lze systém Mobifreeze používat jako hybridní systém s flexibilním přepínáním mezi provozem na baterie a ze sítě, stacionárním použitím pro skladování nebo mobilním použitím pro přepravu. Odpadají tak přenosové procesy, které představují riziko poškození a kontaminace vzorků, což znamená, že celková logistika je šetrnější k výrobkům.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 13.2.2024

mobilní mrazicí box na baterie   ID:196

 



 
20 let s grafenem

Střízlivý pohled na tematiku grafenu ke kulatému výročí prvních význačných publikací

Grafen, dvoudimenzionální alotrop uhlíku, vyvolal velkou vlnu pozornosti v roce 2004. Jak se tento význačný vědecký směr formoval, jaké byly jeho skutečné počátky, jaké byly slibované aplikace grafenu a co byl jen marketing, jaké jsou jeho skutečné aplikace a jakým směrem se ubírá dnešní výzkum?

Datum: 12.2.2024

grafen   ID:233

 



 
TOP 10 vědeckých objevů za leden: Přísnější zákony proti zbraním a potratové restrikce v USA

Mohou automatické pokladny snížit loajalitu zákazníků? A konopí zlepšit spánek? Eduard Petiška přináší již tradiční přehled TOP 10 nejsdílenějších vědeckých článků na sociálních sítích, tentokrát za měsíc leden.

Datum: 9.2.2024

věda a výzkum   ID:217

 


Reklama

 
analytica 2024: průvodce laboratoří 4.0

Milník na cestě k Laboratoři 4.0 byl dosažen včas před veletrhem analytica 2024. Díky standardu Laboratory & Analytical Device Standard, zkráceně LADS, je nyní k dispozici komunikační standard, který propojuje softwarové systémy a analytická a laboratorní zařízení od různých dodavatelů." Digitální transformace laboratorního světa nezadržitelně postupuje. Komunikace mezi zařízeními nezávislá na dodavateli nyní tento vývoj výrazně urychlí," říká Susanne Grödl, zástupkyně ředitele veletrhu analytica ve společnosti Messe München. "S veletrhem analytica vás zveme k nahlédnutí do síťové laboratoře budoucnosti."

Například speciální výstava analytica Digital Transformation v hale B2 ukazuje, jak lze díky bezproblémové komunikaci zařízení dosáhnout plně automatizovaných laboratorních procesů od přípravy vzorků až po jejich analýzu a vyhodnocení. Veškeré podrobnosti o standardu LADS budou k dispozici také na stánku oborového sdružení SPECTARIS, které sehrálo klíčovou roli při vývoji komunikačního standardu plug-and-play.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.2.2024

LADS, veletrh analytica   ID:216

 



 
Mikrodestičky s UV propustností pro kontrolu čistoty DNA

Testovací destičky Ultra Optically Clear od společnosti Azenta Life Sciences poskytují vysokou optickou propustnost v UV vlnovém pásmu, takže jsou ideální pro laboratoře, které provádějí měření čistoty DNA při 260/280 nm. Vysoká propustnost těchto destiček v UV vlnovém pásmu je odvozena od ultračistého cyklického olefinového kopolymeru (COC), který poskytuje vynikající výsledky díky velmi nízké absorbanci pozadí a nízké autofluorescenci.

Díky použití patentované techniky laserového svařování, která umožňuje připevnit tenkou 70um základnu COC k neprůhlednému rámu, zajišťuje neuvěřitelná optická čistota těchto desek v kombinaci s nízkou úrovní šumu pozadí vynikající přenos signálů v nízkých vlnových délkách UV záření ve srovnání se standardními opticky čirými základnami ze skla nebo polystyrenu. Bezkonkurenční optický výkon, který poskytují destičky Azenta Ultra Optically Clear, umožňuje provádět měření čistoty DNA v jamce destičky, aniž by bylo nutné odebírat vzorek, čímž se snižují ztráty vzorku a zlepšuje se výkonnost automatizovaných pracovních postupů.

Testovací destičky Azenta Ultra Optically Clear vyrobené z COC jsou nejen robustnější než křemenné testovací destičky, ale nabízejí také vynikající chemickou odolnost vůči široké škále rozpouštědel včetně DMSO, ketonů a alkoholů, o nichž je známo, že degradují standardní polystyrenové destičky.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 7.2.2024

mikrodestičky propustné pro UV   ID:187

 


 

Starší články Starší

 

Archiv článků:   2022   2023   2024  

 

Doporučujeme články:
  Nové způsoby jemného vyladění elektrochemie
  Patent Index 2023: Česku narostl počet evropských patentů, daří se mu v přístrojové technice a chemii
  Společnost PEAK Scientific uvádí na trh energeticky nejúčinnější laboratorní generátor dusíku
  Veřejné uvedení ChatGPT a dalších AI chatbotů způsobilo revoluci v řadě oborů
  Teorie a praxe titrací - praktický průvodce - whitepaper
  Zobrazit jen doporučené články.

Novinky:
 
 
2 Theta: Naše vlajkové lodě Izotachoforéza, kapilární elektroforéza


 
Biogen: Odběr vzorků a jejich transport v pokojové teplotě


 
Nukleární medicína. MGP: v současné době jsme certifikovanými distributory radiofarmak v České republice a na Slovensku firem AAA, Eckert and Ziegler, GE Healthcare a Izotop.


 
DRIVE AFM – špička mezi High-End AFM


 
Přehled přístrojů pro nanovlákna a netkané textilie


 
Novinky Nicolet CZ


 
Novinky BIOTRADE

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama