Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   9.4.2024 - 12.4.2024 analytica
  17.4.2024 - 19.4.2024 Hutní a průmyslová analytika 2024, mezinárodní konference
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
  10.6.2024 - 14.6.2024 ACHEMA 2024
Reklama

 
Společnost PEAK Scientific uvádí na trh energeticky nejúčinnější laboratorní generátor dusíku

Horizen: Budoucnost výroby dusíku
Po uvedení nejnovějšího přírůstku do portfolia laboratorních generátorů plynů společnost PEAK Scientific s potěšením oznamuje, že nyní může přijímat objednávky na Horizen 24, energeticky nejúčinnější generátor dusíku pro Single Quad LC-MS.

Společnost PEAK Scientific je lídrem v oboru generátorů laboratorních plynů a s generátorem Horizen 24 přinesla na trh řešení, které laboratořím ušetří peníze, prostor a dopad na životní prostředí a zároveň zvýší kvalitu a spolehlivost plynu.

Generátor Horizen 24 je určen pro Single Quad LC-MS a kombinuje řadu patentovaných technologií, které představují ideální řešení pro dodávku plynného dusíku; jde o vyvrcholení více než 25letého úsilí o výrobu řešení pro generování dusíku pro LC-MS.

Horizen 24 byl navržen s novou technologií uvnitř, včetně technologie optimalizace tepla, která chrání membránu před kapičkami vody, což zvyšuje výkon a spolehlivost v proudu plynu. Tato zajímavá novinka v sobě také skrývá pokročilé vícestupňové čištění, které umožňuje vyrábět ultra suchý plynný dusík s vysokou čistotou pro analýzu LC-MS.

Vzhledem k rostoucí poptávce se společnost PEAK Scientific rozhodla vyrobit energeticky nejúčinnější generátor dusíku na trhu s nejmenšími rozměry ve své třídě. Díky až o 55 % nižší spotřebě energie může Horizen 24 ušetřit laboratořím spotřebu energie a díky více než o 50 % nižšímu tepelnému výkonu lze snížit i náklady na klimatizaci laboratoře. Horizen 24 může také pomoci laboratořím minimalizovat jejich provozní uhlíkovou stopu ve srovnání s lahvemi a ekvivalentními modely generátorů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 22.3.2024

generátor dusíku   ID:82

 



 
Veřejné uvedení ChatGPT a dalších AI chatbotů způsobilo revoluci v řadě oborů

Odborník na umělou inteligenci a strojové učení Ondřej Bojar z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy nabádá ke zkoušení chatbotů. Dle jeho mínění ChatGPT a další AI chatboty nelze používat jako vyhledávače nebo zdroj faktických informací, ale považuje je za fantastické generátory nápadů a inspirace.

Datum: 11.3.2024

AI, ChatGPT   ID:111

 



 
Teorie a praxe titrací - praktický průvodce - whitepaper

Seznámení se základy, metodami a oblastmi použití titrace

Titrace je jednou z nejstarších metod stanovení obsahu v chemii. Na jedné straně lze titraci provést velmi snadno a rychle. Na druhé straně poskytuje titrace velmi přesný výsledek měření již po několika minutách - za optimálních podmínek. Relativní směrodatná odchylka menší než jedno procento je normální. Ne bezdůvodně vyžaduje řada norem jako metodu titraci.

Příručka k titraci: Praktický průvodce titrací, pokud se chcete dozvědět, jaký je rozdíl mezi automatickou a manuální titrací a jaké jsou výhody obou metod, pokud potřebujete pomoci zjistit, která metoda je vhodná pro vaši konkrétní aplikaci, nebo pokud hledáte tipy, jak zvýšit přesnost měření objemu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 27.2.2024

titrace whitepaper   ID:160

 



 
Inovativní nový SmartLid™ - chytřejší způsob rychlé extrakce virové DNA/RNA

Společnost Alpha Laboratories (Eastleigh, Velká Británie) díky novému exkluzivnímu partnerství s firmou ProtonDx (Londýn, Velká Británie) hrdě oznamuje uvedení systému SmartLid™, revolučního magnetického klíče a víčka, který zefektivňuje proces extrakce nukleových kyselin.

Toto převratné řešení je navrženo pro rychlou a účinnou extrakci virové DNA/RNA a zjednodušuje tři klíčové kroky extrakce vzorku - lyzi, promývání a eliminaci - a nabízí tak inteligentnější způsob manipulace s nukleovými kyselinami v aplikacích molekulární biologie. Díky svým inovativním funkcím nastavuje SmartLid nové měřítko v této oblasti a nabízí vědcům a výzkumníkům chytřejší, rychlejší a ekologicky šetrnější řešení pro extrakci nukleových kyselin.

Výhoda SmartLid přináší vysoké výtěžky ultračisté DNA/RNA pro citlivé následné zpracování a stanovuje nový standard rychlosti v účinnosti extrakce nukleových kyselin. Díky superparamagnetickým kuličkám, které jsou špičkou na trhu, poskytuje ultra rychlé extrakce a vytváří eluovanou DNA/RNA až z 12 vzorků za méně než 10 minut.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 14.2.2024

extrakce DNA/RNA   ID:149

 


Reklama

 
Lauda představuje první mobilní mrazicí box na baterie s velmi nízkou teplotou

Safe storage and transport down to -86 °C
The constant temperature equipment manufacturer LAUDA is launching a new product on the market to start the new year: the Mobifreeze M 270, the first mobile battery-powered ultra low-temperature chest freezer. Valuable samples or APIs can be safely stored and transported from -86 °C to -50 °C with high temperature resistance – without dry ice. Natural refrigerants are used to provide active temperature control instead.

Bezpečné skladování A přeprava cenných vzorků
Mobilní mrazicí box s aktivním řízením teploty a ultranízkou teplotou s důmyslnou izolační technologií má výdrž baterie čtyři hodiny, a proto umožňuje spolehlivě udržovat chladicí řetězec ve vnitropodnikové logistice a při mezipodnikové přepravě v silniční logistice. Choulostivé a teplotně citlivé látky, jako jsou léčivé přípravky pro genovou terapii, monoklonální protilátky nebo vakcíny, které vyžadují skladování za validovaných podmínek, lze nyní přepravovat za stejných podmínek. Chlazení je volně nastavitelné v rozmezí -86 °C až -50 °C. Pokud dojde k překročení nastavených limitů, je na to upozorněno akustickým a vizuálním signálem. Integrovaný záznamník dat uchovává údaje o teplotě a alarmu. Kromě toho lze nainstalovat monitorovací systém podle přání zákazníka. Směrnice pro správnou distribuční praxi (GDP) pro farmaceutické výrobky tak mohou být dodržovány v plném rozsahu. Kromě toho lze systém Mobifreeze používat jako hybridní systém s flexibilním přepínáním mezi provozem na baterie a ze sítě, stacionárním použitím pro skladování nebo mobilním použitím pro přepravu. Odpadají tak přenosové procesy, které představují riziko poškození a kontaminace vzorků, což znamená, že celková logistika je šetrnější k výrobkům.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 13.2.2024

mobilní mrazicí box na baterie   ID:169

 



 
analytica 2024: průvodce laboratoří 4.0

Milník na cestě k Laboratoři 4.0 byl dosažen včas před veletrhem analytica 2024. Díky standardu Laboratory & Analytical Device Standard, zkráceně LADS, je nyní k dispozici komunikační standard, který propojuje softwarové systémy a analytická a laboratorní zařízení od různých dodavatelů." Digitální transformace laboratorního světa nezadržitelně postupuje. Komunikace mezi zařízeními nezávislá na dodavateli nyní tento vývoj výrazně urychlí," říká Susanne Grödl, zástupkyně ředitele veletrhu analytica ve společnosti Messe München. "S veletrhem analytica vás zveme k nahlédnutí do síťové laboratoře budoucnosti."

Například speciální výstava analytica Digital Transformation v hale B2 ukazuje, jak lze díky bezproblémové komunikaci zařízení dosáhnout plně automatizovaných laboratorních procesů od přípravy vzorků až po jejich analýzu a vyhodnocení. Veškeré podrobnosti o standardu LADS budou k dispozici také na stánku oborového sdružení SPECTARIS, které sehrálo klíčovou roli při vývoji komunikačního standardu plug-and-play.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.2.2024

LADS, veletrh analytica   ID:189

 



 
Nový materiál umožňuje vyrábět lepší baterie a palivové články na bázi vodíku

Vědci pod vedením Genkiho Kobajašiho z japonského Klastru pro průkopnický výzkum RIKEN vyvinuli pevný elektrolyt pro transport hydridových iontů (H-) při pokojové teplotě. Tento průlom znamená, že výhody pevnolátkových baterií a palivových článků na bázi vodíku jsou v praxi na dosah, včetně vyšší bezpečnosti, účinnosti a hustoty energie, které jsou nezbytné pro pokrok směrem k praktickému energetickému hospodářství založenému na vodíku. studie byla publikována ve vědeckém časopise Advanced Energy Materials.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 12.1.2024

vodíkové palivové články   ID:231

 



 
Na cestě k energeticky úsporným počítačům podobným mozku

Každý dotaz ve vyhledávači, každý text generovaný umělou inteligencí a vývoj, jako je autonomní řízení: V době umělé inteligence a velkých dat spotřebovávají počítače a datová centra velké množství energie. Naproti tomu lidský mozek je energeticky mnohem úspornější. Za účelem vývoje výkonnějších a energeticky úspornějších počítačů inspirovaných mozkem nyní výzkumný tým z oboru materiálových věd a elektrotechniky na Kielské univerzitě (CAU) identifikoval základní požadavky na vhodný hardware. Vědci vyvinuli materiály, které se dynamicky chovají podobně jako biologické nervové systémy. Jejich výsledky byly publikovány v časopise Materials Today a mohly by vést k novému typu zpracování informací v elektronických systémech.

Dynamické zpracování informací namísto sériového.
"Počítače zpracovávají informace sériově, zatímco náš mozek zpracovává informace n paralelně a dynamicky. To je mnohem rychlejší a spotřebovává to méně energie, například při rozpoznávání vzorů," říká Prof. Dr. Hermann Kohlstedt, profesor nanoelektroniky a mluvčí Kolaborativního výzkumného centra 1461 "Neurotronika" na Kielské univerzitě. Výzkumníci chtějí využívat přírodu jako zdroj inspirace pro nové elektronické komponenty a počítačové architektury. Na rozdíl od běžných počítačových čipů, tranzistorů a procesorů mají zpracovávat signály podobně jako neustále se měnící síť neuronů a synapsí v našem mozku.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 10.1.2024

umělá inteligence, počítačová architektura   ID:194

 


Reklama

 
Léčiví roboti stvoření z lidských buněk

Je to jen pár let, kdy svět vzrušili „živí roboti“ vzniklí z buněk žabího embrya. Nyní mají žabí xenoboti nástupce – antroboty, tvořené dospělými lidskými buňkami. Bez jakékoli genetické modifikace mají antroboti schopnost hojit poškozené nervové buňky, čímž se zdají být pro medicínu mnohem zajímavější než jejich předchůdci xenoboti.

Datum: 14.12.2023

buněční roboti   ID:223

 



 
Jiří Valach a kolektiv: Svět transferu technologií se definitivně změnil

Doporučením Rady EU 2022/2415 z 2. 12. 2022 o hlavních zásadách zhodnocování znalostí se po několika letech intenzivní diskuze a práce zásadně změnil pohled na transfer znalostí a technologií. V článku autor Jiří Valach s kolegy popisuje jak obecné aspekty uvedené změny, tak konkrétní příklady aktivit, které Centrum pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy realizuje.

Datum: 12.12.2023

věda a výzkum   ID:248

 



 
Vývoj cloudové technologie umělé inteligence pro bezpečnější baterie s delší životností

Vědci z Nanyang Technological University v Singapuru (NTU Singapore) a společnost Durapower Technology Singapore Pte Ltd vyvinuli cloudovou technologii, která může výrazně zvýšit životnost a bezpečnost lithium-iontových baterií.
Během posledních čtyř let vyvinul společný tým systém Fire & Explosion Management System (FXMS), který využívá technologii digitálního dvojčete - kdy je vytvořena virtuální replika skutečné baterie, která odráží tu reálnou - a nabízí vysoce přesné monitorování v reálném čase a předpovědi stavu baterie až na pět let.

Systém FXMS dokáže pravidelně monitorovat, u kterého akumulátoru je pravděpodobné, že selže, a dokáže předpovědět, kdy bude vhodný čas na jeho výměnu, a to s přesností až 95 % až na více než šest měsíců dopředu. V současné době se testuje v kontejnerovém řešení pro skladování energie v inteligentním kampusu NTU.

Tým odhaduje, že jejich patentovaná technologie může pomoci prodloužit životnost lithium-iontových baterií o více než 50 procent a výrazně snížit emise oxidu uhličitého díky snížení množství odpadu z baterií, protože jejich výroba vyžaduje velké množství zdrojů a energie.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 23.11.2023

baterie   ID:263

 



 
Bakterie požírající plasty mění odpad na užitečné výchozí materiály pro další výrobky

Každý den se vyhodí hory použitých plastových lahví, ale tento problém by mohli vyřešit mikrobi. Vědci nyní v časopise ACS Central Science uvádějí, že vyvinuli bakterii E. coli, která se živí plasty a dokáže účinně přeměnit odpadní polyethylentereftalát (PET) na kyselinu adipovou, která se používá k výrobě nylonových materiálů, léků a vonných látek.

Již dříve tým vědců včetně Stephena Wallace vytvořil kmen E. coli, který transformoval hlavní složku starých PET lahví, kyselinu tereftalovou, na něco chutnějšího a cennějšího: vanilkovou aromatickou sloučeninu vanilin. Současně jiní výzkumníci vytvořili mikroby, kteří metabolizují kyselinu tereftalovou na různé malé molekuly, včetně krátkých kyselin. Wallace a nový tým z Edinburské univerzity proto chtěli rozšířit biosyntetické dráhy E. coli o metabolismus kyseliny tereftalové na kyselinu adipovou, surovinu pro mnoho výrobků každodenní potřeby, která se obvykle vyrábí z fosilních paliv pomocí energeticky náročných procesů.
Tým vyvinul nový kmen E. coli, který produkuje enzymy schopné přeměnit kyselinu tereftalovou na sloučeniny, jako je kyselina mukonová a adipová. K přeměně kyseliny mukonové na kyselinu adipovou pak použili druhý typ E. coli, který produkoval plynný vodík, a palladiový katalyzátor. Při pokusech tým zjistil, že připojení upravených mikrobiálních buněk k alginátovým hydrogelovým kuličkám zlepšilo jejich účinnost a až 79 % kyseliny tereftalové bylo přeměněno na kyselinu adipovou. Při použití reálných vzorků kyseliny tereftalové z vyřazené láhve a povlaku odebraného z odpadních obalových etiket systém upravených bakterií E. coli účinně vyráběl kyselinu adipovou. V budoucnu budou vědci podle svých slov hledat cesty k biosyntéze dalších produktů s vyšší hodnotou.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 8.11.2023

bakterie požírající PET   ID:257

 


Reklama

 
Neuromorfní mikročip NorthPole od IBM je novým tahem v čipové válce s Čínou

IBM déle než desetiletí vyvíjejí neuromorfní čipy, které přinášejí architekturu inspirovanou lidským mozkem. NorthPole je rychlý a velice efektivní, pokud jde o spotřebu energie. Přispěje k rozvoji umělých inteligencí. A také by se mohl stát trumfem v zajištění USA a celého Západu, kdyby došlo ke tragédii s dostupností čipů pro všechny možné aplikace.

Datum: 6.11.2023

neuromorfní mikročipy   ID:300

 



 
Časopis Nature vyzývá k užší vědecké spolupráci s Čínou

Překlad z článku ze stránek nejnovějšího čísla renomovaného vědeckého časopisu, jehož redakce je výrazně a neochvějně prozápadní, přesto nevidí v každém s Čínou spolupracujícím vědci kolaboranta či špiona. Když si odmyslíte v Nature standardní tlačení na greendealovou pilu, kterou si podřezáváme vlastní ekonomickou větev, vyloupne se jádro textu. Odhaluje část obrazu, jenž načrtává, jak se geopolitické změny transformují do vrcholové vědy. Můžeme změny ignorovat, nebo jim vzdorovat, ale evoluce ty, kteří nejsou schopni adaptace na nové podmínky, má ve zvyku zatratit.

Datum: 3.11.2023

vědecká spolupráce s Čínou   ID:243

 



 
Eliminace odpařování rozpouštědel ze vzorků buněčných kultur

Sterilní těsnění 96jamkových destiček pro kultivaci buněk

Společnost BioChromato Inc. představila gama sterilizovanou verzi oblíbeného těsnění RAPID Slit Seal pro vědce, kteří chtějí eliminovat odpařování rozpouštědla ze vzorků při kultivaci buněk v 96jamkových mikrodestičkách.

Těsnění RAPID Slit Seal, které se osvědčilo v laboratořích po celém světě, je patentované samouzavírací těsnění mikrodestiček, které se vrací do původního stavu i při děrování pomocí HPLC nebo LC/MS autosampleru.

Výsledkem je eliminace ztráty těkavých rozpouštědel z vašich cenných vzorků. S těsněním RAPID Slit Seal je navíc zavádění pipetových špiček a vzorkovacích jehel snazší a lze ho dosáhnout bez tahání, což vám ušetří čas a námahu při dávkování nebo odběru vzorků.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 31.10.2023

těsnění 96jamkových destiček   ID:224

 



 
Milník: Miniaturní urychlovač částic funguje

Urychlovače částic jsou zásadními nástroji v nejrůznějších oblastech průmyslu, výzkumu a zdravotnictví. Prostor, který tyto přístroje vyžadují, se pohybuje od několika metrů čtverečních až po velká výzkumná centra. Využití laserů k urychlování elektronů ve fotonické nanostruktuře představuje mikroskopickou alternativu s potenciálem generovat výrazně nižší náklady a učinit zařízení podstatně méně objemnými. Doposud nebylo prokázáno žádné podstatné zvýšení energie. Jinými slovy, nebylo prokázáno, že by elektrony skutečně výrazně zrychlily. Týmu laserových fyziků z Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg (FAU) se nyní podařilo předvést první nanofotonický urychlovač elektronů - současně s kolegy ze Stanfordovy univerzity. Vědci z FAU nyní publikovali své výsledky v časopise "Nature".*
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 25.10.2023

miniaturní urychlovač částic   ID:281

 


Reklama

 
Maďarská akademie věd láká zahraniční vědce

Maďarská akademie věd vyhlásila výzvu na podporu výzkumných pobytů mezinárodně uznávaných zahraničních výzkumných pracovníků v Maďarsku pro rok 2024. V rámci podpory mohou zahraniční vědci provádět společný výzkum po dobu 3-6 měsíců v libovolném vědním oboru.

Datum: 16.10.2023

věda a výzkum   ID:270

 



 
Milník pro nové atomové hodiny

Mezinárodní výzkumný tým učinil rozhodující krok k nové generaci atomových hodin. Na evropském rentgenovém laseru XFEL vědci vytvořili mnohem přesnější generátor impulsů na bázi prvku skandia, který umožňuje dosáhnout přesnosti jedné sekundy za 300 miliard let - to je asi tisíckrát přesněji než současné standardní atomové hodiny na bázi cesia. Tým svůj úspěch prezentuje v časopise Nature.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 9.10.2023

atomové hodiny   ID:259

 



 
Bezkontaktní sonografie?

Když se řekne vyšetření ultrazvukem, většině z nás vytane na mysl ta dlouhá doba než perinatolog projíždějící sondou po gelem natřeném maminčině bříšku vyřkne, co vidí. Po verdiktu, že plod má všechno co má mít, většinou rádi akceptujeme nabídku obrázku pro babičku či do rodinného alba, jak si potomek cucá prst.

Ultrazvuk ale není jen doménou gynekologicko-porodnických klinik. Oblíbili si ho i ponorkoví stratégové a ti, co mají na starosti rozhánění protivládních davů. V oblasti medicíny spolu s nástupem magnetické rezonance se zdálo, že méně přesnému ultrazvukovému vyšetření tělních dutin bude odzvoněno. Spojení ultrazvuku s laserem ale zamíchalo kartami a jako již nová technologie s řadou výhod se znovu dere na výsluní.

Datum: 25.9.2023

ultrasonografie, laser   ID:323

 



 
Nová rozsáhlá studie rizika nízkých dávek radiace

Současný přístup ALARA předpokládá lineární závislost rizika rakoviny na obdržené dávce v oblasti jejich velmi nízkých hodnot. Dlouhodobě se diskutuje, zda je v oblasti nízkých dávek riziko rakoviny oproti lineárnímu modelu větší nebo menší. Odpověď dává nedávno dokončená komplexní studie tohoto problému s využitím rozsáhlé databáze pracovníků v jaderné oblasti v USA, Francii a Velké Británii v letech 1944 až 2016.

Datum: 18.9.2023

zdravotní následky nízkých dávek radiace   ID:304

 


Reklama

 
Trojský kůň polymerů pro ekologii

Je těžké si představit náš každodenní život bez plastů vyrobených z polyolefinů. Praktické metody recyklace polyolefinů bohužel chybí. V časopise Angewandte Chemie nyní výzkumný tým představil nový přístup k výrobě nových polyolefinů, které lze chemicky dekonstruovat a znovu polymerovat bez ztráty kvality. Tajemstvím metody jsou maskované dvojné vazby zavedené do polymerního řetězce pomocí tzv. funkční skupiny "trojského koně" v polymerním řetězci.

Datum: 23.6.2023

recyklace polymerů   ID:377

 



 
Ohebné krystalické struktury představují cestu k solidní energetické budoucnosti

Tým vědců z Dukeovy univerzity a jejich spolupracovníků odhalil atomární mechanismy, které činí ze skupiny sloučenin zvaných argyrodity atraktivní kandidáty pro elektrolyty pevnolátkových baterií i termoelektrické měniče energie.

Tyto objevy - a přístup založený na strojovém učení - by mohly pomoci nastartovat novou éru skladování energie pro aplikace, jako jsou bateriové stěny pro domácnosti a rychle se nabíjející elektromobily.

Výsledky se objevily 18. května online v časopise Nature Materials.

Datum: 30.5.2023

pevnolátkové baterie   ID:389

 



 
Je opravdu německý odklon od jádra dobrou cestou k udržitelné energetice?

Řada naších zelených aktivistů považuje německé uzavírání jaderných elektráren za tu správnou cestu k udržitelné nízkoemisní energetice. Německá energetická koncepce je podle nich i pro nás tím správným vzorem, který máme následovat. Podívejme se, jestli je tomu opravdu tak.

Datum: 19.5.2023

nízkoemisní energetika, jaderné elektrárny   ID:415

 



 
Malé, ale všudypřítomné

Svět kolem nás je plný mikroskopických částic plastů. Najdeme je nejen ve vzduchu, ve vodě a v půdě, ale také v organismech rostlin, zvířat i lidí. Dopady tohoto znečištění začínáme tušit.

Datum: 27.4.2023

mikroplasty a plasty v životním prostředí   ID:472

 


Reklama

 
Zázračný grafen pokořil další významný fyzikální rekord

Grafen nás udivuje už řadu let. Jak se ale zdá, stále ještě nevydal všechna svá tajemství. Britský tým expertů na tento podivuhodný 2D materiál zjistil, že grafen dominuje všem známým látkám ohromující magnetorezistencí za pokojové teploty, tedy schopností měnit elektrický odpor působením vnějšího magnetického pole.

Datum: 24.4.2023

grafen, magnetorezistence   ID:478

 



 
Zlepšete své praktické znalosti v oblasti analýzy polymerů

Aplikační sešit pro efektivní analýzu polymerů pomocí GPC/SEC.

Patří stanovení molekulové hmotnosti polymerů nebo plastů k vašim rutinním činnostem? Pak vám bude tento aplikační sešit velkým pomocníkem. Najdete v něm řadu příkladů aplikací, jak analyzovat nejrůznější polymery při okolní nebo vysoké teplotě pomocí GPC/SEC. V tomto aplikačním sešitě GPC vám odborníci ze společnosti Tosoh na 58 stranách názorně ukáží, jak pomocí gelové permeační chromatografie (GPC) efektivně analyzovat typické plasty a polymery s co nejmenší spotřebou rozpouštědel.

Pomocí GPC lze stanovit několik důležitých parametrů plastů a polymerů. Patří mezi ně průměrné molekulové hmotnosti Mn, Mw a Mz a také nejzákladnější vlastnost polymeru, jeho distribuce molekulových hmotností (MWD). Tyto parametry jsou důležité, protože ovlivňují mnoho charakteristických fyzikálních vlastností polymerů. Rozdíly v těchto parametrech mohou vést k výrazně odlišným výkonnostním charakteristikám polymerů.

V aplikačním sešitě GPC se dozvíte, jak efektivně analyzovat různé třídy polymerů, jak ušetřit rozpouštědla a zvýšit průchodnost vzorků, které GPC kolony jsou pro vaše aplikace nejvhodnější a co je třeba zvážit při vysokoteplotní analýze polymerů. Stáhněte si nyní bezplatnou kopii aplikačního sešitu GPC a rozšiřte své praktické znalosti o analýze polymerů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 14.4.2023

GPC, analýza polymerů   ID:403

 



 
pH Handbook - praktická příručka pro měření pH

Technika měření pH je důležitou součástí analytických metod vyvinutých společností Xylem Analytics. Ať už se jedná o analýzu vody a odpadních vod, potravinářský a nápojový průmysl, farmaceutický průmysl a chemii - všude tam, kde se analyzují vodné kapaliny, jsme díky dlouholetým zkušenostem jako doma.

V této příručce o pH vám předáváme zkušenosti - založené na teorii měřicí techniky - a dáváme tipy pro praxi. Využijte praktickou a vědeckou příručku pro správnou volbu měřicí techniky a využijte tipy na manipulaci s ní.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 6.4.2023

měření pH   ID:529

 



 
Společnost Waters představuje novou generaci systému Alliance iS HPLC zaměřenou na snížení až 40 % běžných laboratorních chyb

Společnost Waters Corporation představila Alliance iS, inteligentní systém HPLC nové generace, který je navržen tak, aby snížil riziko nedodržování předpisů přidáním nové úrovně proaktivní detekce chyb, řešení problémů a snadného používání. V kombinaci se softwarem Empower Chromatography Software a kolonami eConnect™ HPLC, které jsou připraveny na dodržování předpisů, zefektivňuje systém Alliance iS High Performance Liquid Chromatography (HPLC) úkol provádět přesná a precizní měření tím, že detekuje a eliminuje běžné chyby až o 40 %.i Systém Alliance iS HPLC tak pomáhá laboratořím kontroly kvality důsledně plnit cíle v oblasti kvality, bezpečnosti, dodržování předpisů a včasného dodání produktů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 3.4.2023

chromatografie, HPLC   ID:474

 


Reklama

 
Přesun dat: Napříč systémy, technologiemi a časem

Software Limsophy LIMS integruje systémy, obchází překážky a odstraňuje technologické mezery

Dnešní laboratoř je přeplněna daty. K udržení efektivity provozu jsou zapotřebí výkonné systémy pro správu laboratorních informací (LIMS). Systém LIMS musí být schopen přesouvat data napříč systémy, technologiemi a časem, aby hodnota investice zůstala zachována.

Datum: 20.3.2023

LIMS, software pro správu dat   ID:446

 



 
Hodnocení automatizovaných řešení manipulace s kapalinami

Systémy manipulace s kapalinami by měly být přizpůsobitelné budoucím potřebám a jejich údržba by měla být transparentní a jednoduchá. Přečtěte si návod, jak takovéto systémy vyhodnocovat podle různých parametrů.

Systém manipulace s kapalinami je často ústředním prvkem automatizace laboratoře. Může se jednat o objevování a validaci léčiv ve velkých farmaceutických společnostech, detekci infekčních onemocnění v klinických laboratořích, plnění pracovních postupů chemického screeningu a sekvenování nové generace (NGS) v univerzitních základních zařízeních a experimenty založené na velkých objemech dat, které vyžadují mnoho vzorků a replikátů v jednotlivých výzkumných laboratořích. Ačkoli se jedná o velmi odlišná prostředí s rozdílnými zájmy a cíli, společným znakem je, že delegování části laboratorních úkolů na robotickou platformu přináší efektivitu i reprodukovatelnost, které nelze dosáhnout lidskou rukou.

Představte si například sebe nebo své laboratorní pracovníky, kteří provádějí relativně podřadné úkoly, jako je extrakce a čištění nukleových kyselin. Optimalizace těchto pracovních postupů často vyžaduje koordinaci počtu vzorků s kapacitou laboratorní odstředivky. Jak jste sami zjistili, čas na dokončení jednoho kola extrakce narůstá exponenciálně, nikoli lineárně, když máte 24 nebo 48 vzorků, které je třeba opakovaně promývat, odsávat a odstřeďovat. Navíc se zvětšuje možnost, že jediná chyba při značení nebo přenosu se rozšíří na celý postup, což může být nesmírně obtížné zpětně sledovat a identifikovat.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 1.3.2023

automatizace v laboratoři   ID:483

 



 
Tento detektor MALS pro (U)HPLC a SEC miluje detaily - analyzuje makromolekuly od 2 do 50 nm.

Chcete podrobněji určit vlastnosti polymerů nebo zkoumat proteiny a proteinové agregáty v jejich nativní konformaci?

Detektor LenS3 s víceúhelníkovým rozptylem světla (MALS) je první v historii, který umožňuje přímé měření makromolekul s molekulovým poloměrem menším než 10 nm (do 2 nm Rg / 200 Da). Tento detektor MALS, který kombinuje výhody nízkoúhlového (LALS), vysokoúhlového (HALS) a pravoúhlého rozptylu světla (RALS), uplatňuje své plné možnosti při analýze polymerů a proteinů. Vysoké intenzity signálu je dosaženo použitím zeleného laseru a průtokové cely s prodlouženou dráhou světla. Konstrukce průtokové cely z PEEK zároveň eliminuje šum z rozptýleného světla, a zajišťuje tak jasné píky i u malých polymerů nebo roztoků s nízkou koncentrací. Patentovaná optika umožnila novou metodiku výpočtu, takže můžete začít analyzovat makromolekuly přímo bez časově náročného určování koncentrace.
Přímé měření molekulové hmotnosti a molekulového poloměru se tak stalo neuvěřitelně snadným pro syntetické polymery, polysacharidy, proteiny a další biopolymery.
U Tosoh Bioscience získáte vše potřebné z jediného zdroje - od (U)HPLC kolon až po SEC systémy a detektory.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 21.2.2023

MALS, chromatografie   ID:480

 



 
Metoda totální reflexní rentgenové fluorescenční analýzy (TXRF) - whitepaper

Jaké jsou výhody TXRF?
V porovnání s konvenční metodou XRF dokáže TXRF měřit stopové množství prvků v rozsahu ppb. Z hlediska absolutních hmotností se detekční limity pohybují v rozmezí pikogramů, což je dokonce lepší než u jakéhokoli komerčního systému ICP. Ve srovnání s atomovou spektroskopií, která se tradičně používá pro stopovou analýzu a analýzu malých vzorků prvků, je příprava vzorků TXRF rychlá, snadná a nevyžaduje laboratorní odsávací digestoř pro použití nebezpečných chemikálií. Měří všechny prvky současně včetně halogenidů a má mnohem nižší náklady na analytický provoz a údržbu. Systém TXRF se dodává kalibrovaný z výroby a připravený k použití. Každodenní kvantifikace neznámých vzorků proto vyžaduje pouze přidání vnitřního standardu prvku, například galia. Spektrometr TXRF nepotřebuje vakuovou pumpu. Díky krátké vzdálenosti detektoru od vzorku je výtěžnost fluorescence velmi vysoká a absorpce vzduchem velmi nízká. Díky tomu je TXRF spektrometr velmi kompaktní a umožňuje analýzu přímo v terénu.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 31.1.2023

TXRF rentgenová fluorescence   ID:478

 


Reklama

 
Vybavení udržitelných laboratoří budoucnosti

Nový whitepaper zkoumá, jak může laboratorní průmysl zlepšit udržitelnost způsobem, který zlepší výsledky experimentů a ušetří peníze.

Největší britský distributor vědeckých přístrojů, společnost SciMed, vydal novou publikaci, která laboratornímu průmyslu radí, jak se stát udržitelnějším, aniž by se zvýšily náklady nebo snížila efektivita experimentů. Patří mezi ně omezení používání škodlivých rozpouštědel při postupech, jako jsou separace a extrakce, a používání nových technologií, které snižují spotřebu médií v laboratorním prostředí.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 25.1.2023

vybavení laboratoří budoucnosti - whitepaper zdarma   ID:489

 



 
Nová metoda chlazení

Dvojice kalifornských vědců ze známé Berkley Lab popsala perspektivní způsob chlazení, který s velkou pravděpodobností povede k novým typům chladniček nebo klimatizačních zařízení. Fyzikální princip metody však není žádnou novinkou. Když nastane zima s mrazem a sněhem, polovina jeho důsledků se projeví na každé solí posypané silnici.

Datum: 11.1.2023

metoda chlazení se solí   ID:539

 



 
Nová průlomová metoda pro včasnou detekci vícečetných nádorových onemocnění

Pokud je rakovina odhalena v raném stádiu, výrazně se zvyšuje míra přežití, ale dnes se provádí screening pouze u několika typů rakoviny. Mezinárodní studie vedená vědci z Chalmersovy technické univerzity ve Švédsku ukazuje, že nová, dosud netestovaná metoda dokáže snadno odhalit více typů nově vznikajících nádorů najednou - včetně typů rakoviny, které jsou srovnatelnými metodami obtížně zjistitelné.

Nalezení účinných metod pro včasnou detekci několika typů rakoviny současně, takzvaná Multi-Cancer Early Detection (MCED), je novou oblastí výzkumu. Dnešní zavedené screeningové testy jsou specifické pro jednotlivé typy rakoviny, což znamená, že pacienti musí být testováni na každý typ rakoviny zvlášť. Nově vyvíjené testy MCED jsou obvykle založeny na genetice, například na měření fragmentů DNA z nádorů cirkulujících v krvi. Metody založené na DNA však mohou odhalit pouze některé typy rakoviny a mají omezenou schopnost najít nádory v nejranějším stadiu, tzv. stadiu I.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 4.1.2023

detekce rakoviny   ID:489

 



 
AI napíše diplomku i článek. Antiplagiátorské programy to neodhalí

Rok 2022 je klíčový pro evoluci systémů umělé inteligence. Kromě vizuálních systémů, které vytváří obrazy na základě kódu, došlo k velkému pokroku i v oblasti generování odborných textů pomocí algoritmů. Právě to může být problémem v etice vědecké práce a studentských plagiátů, protože nevíme, jak tyto práce odhalovat.

Datum: 15.12.2022

umělá inteligence versus plagiátorství   ID:547

 


Reklama

 
Nová levná baterie se čtyřnásobnou kapacitou lithia

Nová technologie baterií má potenciál výrazně snížit náklady na skladování energie.
Mezinárodní tým vědců doufá, že nová levná baterie, která má čtyřikrát větší kapacitu energie než lithium-iontové baterie a jejíž výroba je mnohem levnější, výrazně sníží náklady na přechod k dekarbonizovanému hospodářství.

Baterie, kterou vede Dr. Shenlong Zhao ze School of Chemical and Biomolecular Engineering na univerzitě, byla vyrobena s použitím sodné síry - druhu roztavené soli, kterou lze zpracovat z mořské vody - a její výroba stojí mnohem méně než výroba lithium-iontových baterií.

Datum: 13.12.2022

baterie   ID:669

 



 
Pavel Šebek: Farmaceutický průmysl může transformovat českou ekonomiku

Společnost Zentiva, která je předním dodavatelem léčiv na český trh, má v České republice také své výzkumné a vývojové centrum. Jakým výzvám čelí farmaceutický průmysl a v čem je specifický vývoj generických léčiv?

Datum: 2.12.2022

farmaceutický průmysl   ID:525

 



 
Čeští vědci spolupracují na evropském otevřeném webovém vyhledávači

V září odstartoval celoevropský projekt OpenWebSearch. EU, ve kterém spojuje své síly 14 renomovaných evropských výzkumných a superpočítačových center s cílem vytvořit otevřenou evropskou infrastrukturu pro webové vyhledávání. Českou republiku v rámci projektu reprezentuje IT4Innovations národní superpočítačové centrum, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava.

Datum: 17.11.2022

otevřený internetový vyhledávač   ID:541

 



 
Metamateriál pro terahertzový věk

Kvantové materiály na míru jako vysoce účinný zesilovač frekvence.

Mezinárodní výzkumný tým složený z vědců z Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR), Katalánského institutu pro nanovědu a nanotechnologie a JMU Würzburg našel způsob, jak generovat terahertzové záření pomocí frekvenční konverze mnohem účinněji než pomocí předchozích technologií. Speciálně zkonstruovaný systém kvantových materiálů funguje jako vysoce účinný frekvenční zesilovač.

Terahertzové vlny jsou vysokofrekvenční elektromagnetické vlny mezi mikrovlnným a infračerveným rozsahem. V budoucnu by mohly urychlit optoelektronické aplikace a nahradit dnešní gigahertzové technologie v komunikacích. Díky tisíckrát vyšší taktovací frekvenci umožňuje terahertzový rozsah extrémně rychlý přenos dat a mohl by nabídnout základ pro mobilní komunikační sítě šesté generace. Předtím je však třeba překonat technické překážky. Terahertzový rozsah musí být ještě dostatečně prozkoumán: chybějí vhodné komponenty; v současné době lze mnoho systémů v jejich současné podobě používat pouze ve speciálních laboratořích a v kombinaci s vysoce výkonnými lasery. Výzkumníci proto zkoumají řešení související s praxí.

Datum: 11.11.2022

terahertzové technologie   ID:626

 


Reklama

 
Technická poznámka - Mikroskopie generace druhé harmonické s konfokálním mikroskopem RMS1000

Mikroskopie s generací druhé harmonické (SHG) je zobrazovací technika, při níž schopnost vzorku generovat druhou harmonickou světla vytváří kontrast v obraze. SHG je nelineární optický proces, při kterém dva fotony se stejnou vlnovou délkou interagují v materiálu a generují foton s přesně poloviční vlnovou délkou dopadajících fotonů. Generování signálu SHG závisí na symetrii molekulárních struktur v přítomném vzorku, přičemž k SHG dochází pouze tehdy, když v excitačním ohniskovém objemu není centrosymetrie. Tato citlivost na symetrii činí ze zobrazování SHG výkonnou techniku v materiálových vědách, kde ji lze použít k zobrazení hranic zrn a vrstvení ve 2D polovodičích prostřednictvím změn krystalové symetrie. Lze ji také použít pro zobrazování biologických tkání, protože některé biologické tkáně, jako například fibrilární kolagen, nejsou centrosymetrické, a zobrazování SHG je proto vůči nim vysoce selektivní.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 26.10.2022

SHG mikroskopie - principy   ID:595

 



 
Objevování nových materiálů pomocí strojového učení

Klíčem k přechodu na udržitelnější ekonomiku jsou nové materiály. Hledání a navrhování nových materiálů odpovídajících specifickým technologickým požadavkům je však časově i finančně náročné. Zejména u slitin s vysokou entropií, které jsou pevnými roztoky více hlavních prvků, je počet možných kombinací příliš velký na to, aby bylo možné použít metody pokus-omyl. Mezinárodní výzkumný tým nyní vyvinul uzavřený framework aktivního strojového učení, který řádově zvyšuje efektivitu experimentů při identifikaci nových slitin s požadovanými vlastnostmi a šetří čas i náklady. Rámec byl úspěšně použit k objevení nových slitin Invar používaných k transportu kapalného vodíku, čpavku a zemního plynu a takový rámec lze univerzálně použít k optimalizaci dalších mechanických a funkčních materiálů. Výzkumný tým vedený vědci z Max-Planck-Institut für Eisenforschung (MPIE) nyní publikoval své nejnovější výsledky v časopise Science.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 18.10.2022

nové materiály pomocí strojového učení   ID:518

 



 
Reaktory na místě by mohly za přijatelnou cenu přeměnit CO₂ na cenné chemikálie.

Nová technologie vyvinutá na University of Waterloo by mohla významně přispět k boji proti klimatickým změnám tím, že by v průmyslovém měřítku cenově dostupným způsobem přeměňovala škodlivý oxid uhličitý (CO2) na paliva a další cenné chemické látky.

Systém, který byl popsán ve studii zveřejněné v časopise Nature Energy, poskytuje desetkrát více oxidu uhelnatého (CO), který lze využít k výrobě etanolu, metanu a dalších žádoucích látek, než stávající technologie malého rozsahu, které jsou nyní omezeny na testování v laboratořích.

Jeho jednotlivé články lze také skládat na sebe a vytvářet tak reaktory libovolné velikosti, což z technologie činí přizpůsobitelné a ekonomicky životaschopné řešení, které by mohlo být instalováno přímo na místě, například v továrnách s emisemi CO2.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 12.10.2022

oxid uhličitý, skleníkový plyn, přeměna v reaktoru   ID:597

 



 
UV-Vis spektrometry - největší přehled trhu na světě

Najděte svůj UV-Vis spektrometr pomocí několika kliknutí: Zvolte produkty ➨ Odeslat poptávku ➨ Získat nabídky ✔

Zde najdete všechny výrobce UV-Vis spektrometrů na první pohled. Stačí zadat hledaný výraz do vyhledávacího slotu nebo použít filtry pro zúžení vyhledávání.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 23.9.2022

spektrometry   ID:555

 


Reklama

 
Strážci přesné sekundy. Jak se měří, uchovává a sdílí čas?

Času nikdy nemáme dostatek a každý den se snažíme nějaký ušetřit. Kdo ale měří a definuje čas samotný? O jeho přesný výpočet se starají odborníci z laboratoře Státního etalonu času a frekvence, kterou provozuje Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR. Čas tady nejen měří, ale také ho sdílí. Díky jejich práci se data ze všech atomových hodin v Česku podílejí na výpočtu světového koordinovaného času.

Datum: 22.9.2022

měření času   ID:605

 



 
Green Deal v době (post)válečné

V diskusi časopisu Vesmír, která proběhla v Next Zone na pražském Smíchově, o tom hovořili předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, zvláštní velvyslanec ČR pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška, Vojtěch Kotecký z Centra pro otázky životního prostředí UK a zakladatel projektu Fakta o klimatu Ondráš Přibyla. Moderoval Petr Slavíček z VŠCHT Praha, člen redakční rady Vesmíru.

Datum: 9.9.2022

Green Deal   ID:609

 



 
Automatizovaný systém pro odběr a analýzu sušených vzorků nově definuje pracovní postupy

Nový integrovaný systém Thermo Scientific Transcend DSX-1 pro přípravu vzorků a UHPLC eliminuje děrování disků, které je obvykle spojeno s kartami se sušenou matricí (spot), a optimalizuje extrakci a výtěžnost vzorků z více matric (např. krev, moč, sérum a sliny). Nový systém umožňuje laboratořím provádějícím rutinní analýzy léčiv a dalších sloučenin dosáhnout výrazných úspor času, práce a nákladů na činidla ve srovnání s manuálními pracovními postupy. Vlastní průtoková desorpce s vyhřívanou kapilárou eliminuje potřebu manuálních, časově náročných extrakčních protokolů a automatické přidání vnitřního standardu před extrakcí minimalizuje matricové interference. Robustnost a citlivost je zvýšena díky patentovanému online čištění a obohacování vzorků prostřednictvím technologie Thermo Scientific TurboFlow, která poskytuje jisté výsledky.
Systém Transcend DSX-1 je řízen softwarem Thermo Scientific Aria MX, který zefektivňuje analýzu vysušených vzorků tím, že plně integruje všechny aspekty pracovního postupu, jako např:
- manipulace se vzorkovacími kartami
- provoz LC pumpy a přepínání ventilů
- on-line čištění vzorků
- metody kapalinové chromatografie a tandemové hmotnostní spektrometrie
Inteligentní kamera Intelligent Vision navíc zajišťuje integritu dat a umožňuje zpětné sledování díky zachycení sledovatelnosti vzorků, řetězce opatrování a přesného rozpoznání skvrn.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 7.9.2022

HPLC, chromatografie, příprava vzorků   ID:648

 



 
Výhled evropské energetiky čtyři měsíce po začátku ruské invaze na Ukrajinu

Zima už je dávno za námi a ruská invaze na Ukrajinu už trvá více než čtyři měsíce. Lze tak analyzovat dopady energetické krize, která nyní probíhá, a podívat se na možné scénáře budoucího vývoje.

Datum: 6.7.2022

energetika   ID:701

 


Reklama

 
Grafenový prach není škodlivý, zjistila studie

Částice na bázi grafenu uvolněné z polymerních kompozitů po otěru mají zanedbatelné účinky na zdraví. Mezinárodní výzkumný tým projektu Graphene Flagship provedl pod vedením agentury Empa studii o zdravotních rizicích nanočástic obsahujících grafen a nedávno publikoval výsledky v časopise Journal of Hazardous Materials.

Materiály spojené s grafenem (GRM) se často používají ke zpevnění polymerů. V malých koncentracích do pěti hmotnostních procent mohou GRM významně zvýšit pevnost, elektrickou vodivost a tepelný transport kompozitů pro různé aplikace. Protože se však jedná o relativně novou skupinu materiálů, je třeba grafen a GRM před uvedením na trh pečlivě posoudit, aby se zjistily případné nepříznivé účinky.

V nové studii připravil velký mezioborový tým vědců financovaný z projektu EU Graphene Flagship kompozit polyamidu 6 (PA6, známého také jako nylon-6) - termoplastického polymeru používaného v několika odvětvích, jako je automobilový průmysl a sportovní vybavení - s 2,5 % redukovaného oxidu grafenu (rGO), což je forma grafenu, která zvyšuje zpevnění polymeru. Poté tento materiál obrušovali a napodobovali scénáře dalšího zpracování nebo ukončení životnosti, čímž vznikly částice o průměrném průměru 1,9 μm u rGO-PA6, resp. 3,2 μm u čistého PA6.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 28.6.2022

grafen a jeho škodlivost   ID:773

 



 
QS World University Rankings 2023: Vedou anglosaské školy. Česko se může už tradičně stydět!

Vyšlo nové vydání prestižního žebříčku QS World University Rankings 2023. První desítce světových vysokých škol opět dominují ty z Velké Británie a Spojených států. Mezi těmi českými vede Univerzita Karlova. Nezanedbatelně si ale polepšila ČVUT v Praze. Úspěšným nováčkem letošního ročníku je Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.

Datum: 20.6.2022

věda a výzkum, žebříček univerzit   ID:739

 


 

Starší články Starší

 

Archiv článků:   2022   2023   2024  

 

Doporučujeme články:
  Společnost PEAK Scientific uvádí na trh energeticky nejúčinnější laboratorní generátor dusíku
  Veřejné uvedení ChatGPT a dalších AI chatbotů způsobilo revoluci v řadě oborů
  Teorie a praxe titrací - praktický průvodce - whitepaper
  Inovativní nový SmartLid™ - chytřejší způsob rychlé extrakce virové DNA/RNA
  Lauda představuje první mobilní mrazicí box na baterie s velmi nízkou teplotou
  Zobrazit jen doporučené články.

Novinky:
 
 
2 Theta: Naše vlajkové lodě Izotachoforéza, kapilární elektroforéza


 
Biogen: Odběr vzorků a jejich transport v pokojové teplotě


 
Nukleární medicína. MGP: v současné době jsme certifikovanými distributory radiofarmak v České republice a na Slovensku firem AAA, Eckert and Ziegler, GE Healthcare a Izotop.


 
DRIVE AFM – špička mezi High-End AFM


 
Přehled přístrojů pro nanovlákna a netkané textilie


 
Novinky Nicolet CZ


 
Novinky BIOTRADE

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama