Věda       Akademon       Vesmír       Osel       AVO       Fyzikální ústav AVČR TOPlist
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Užitečné pomůcky:   Tabulky        Encyklopedie        Nástroje 
Katalog dodavatelů:   Rubriky        Firmy        Zastoupení        Laboratorní přístroje 
Ostatní:       Titulní strana        Zajímavé odkazy        O nás        E-obchody 
Nástěnka : AAS Varian SpectrAA-30 s GTA-96, Nabízime atomový absorbční spektrometr Varian...
Kalendář : 6.4.17: Webinar: Advancing the Clinical Lab: Essential Tools and Techniques, webinář
Reklama
Jak pracuje bleskový zmrazovač

Bleskové (přinejmenším hodně rychlé) zmrazování vzorků je důležitou záležitostí v mnoha oblastech použití. Zmrazení by mělo být tak rychlé, aby se zabránilo tvoření ledových krystalků na vzorku, které jej můžou poškodit. Rychlý zmrazovač by měl mít nejen dostatečnou kapacitu, ale měl by být pro tento účel i konstruován, což by jinak snižovalo jeho životnost.
Na obrázku: The Thermo Scientific™ XBF40 series of -40°C blast freezer

Datum: 20.11.2015

blast freezer, rychlé zmrazování vzorků


 

Sdílet na Facebooku   Odeslat na Twitter

Bleskové (blast) zmrazování vyžaduje speciálně uzpůsobený mrazák. Díky němu se zabrání tvorbě ledových krystalků na buněčných membránách vzorku, což jej činí ideálními pomocníky v medikálních aplikacích, jako je mrazení plasmy a jiného biomateriálu. Mrazák musí být schopen pojmout i velké nádoby jako 10-ti litrové kontejnery, láhve, poličky se zkumavkami apod.

Jedním z příkladů je Thermo Scientific™ XBF40 series of -40°C blast freezers - obsahují tři individuální police a jsou vybaveny zvýšenou vnitřní cirkulací vzduchu. Nevyžadují instalaci externích kompresorových systémů.

Pro srovnání, Thermo Scientific XBF40D -40°C blast freezer a standardní Thermo Scientific 600 box capacity -80°C ultralow temperature freezer:
24 5L lahví naplněných 3,5 litry vody bylo vloženo do obou mrazáků a v XBF přístroji dosáhly láhve teploty -38°C o 75% rychleji. Pak již bylo vhodné je přemístit do přístroje pro ultranízkou teplotu.
V jiném testu stejné množství vody dosáhlo teploty 0°C (z původních 22°C) za 100 minut a -30°C po dalších 600 minutách. Zmrazování zkumavek je cca 20x rychlejší.
Reklama

Jak vidíte, bleskové mrazení není sice rychlostí blesku, ale v případě zkumavek v řádu jednotek minut, což už je zajímavé.

Pro podrobnější informace navštivte: www.thermoscientific.com/cold.


Zdrojem informací je Labmanager.com.

Pro kompletní informace si přečtěte  celý článek.

 

Hledání:
 
(fulltextové vyhledávání na stránkách tohoto serveru)

Reklama

Reklama