Věda a výzkum       Vesmír       Osel       Chemagazín TOPlist CZ     EN       Kontakt
Laboratorní průvodce - na titulní stranu
Databáze:   Pro laboratoř        Firmy        Zastoupení        E-obchody        Novinky 
Hledání:  
 
Ostatní:       Nástroje        Encyklopedie        Tabulky 
Kalendář :   19.5.2024 - 21.5.2024 CzechFoodChem
  20.5.2024 - 21.5.2024 SEMINÁŘ SE ZAHRANIČNÍMI ODBORNÍKY
  30.5.2024 - 1.6.2024 Veletrh vědy
  5.6.2024 - 6.6.2024 Laborexpo 2024
  10.6.2024 - 14.6.2024 ACHEMA 2024
Reklama

 
Nový program SIGMA urychlí podporu aplikovaného výzkumu

Vláda České republiky schválila 18. května 2022 nový program Technologické agentury ČR s názvem SIGMA, který umožní podpořit projekty aplikovaného výzkumu, a inovací. Vyhlášení prvních veřejných soutěží je naplánované v rámci rozpočtových možností na konec letošního roku.

Datum: 6.6.2022

věda a výzkum   ID:644

 



 
Společnost Bio-Rad uvádí na trh systém CFX Duet Real-Time PCR

Systém nabízí konzistentní, přesnou a dostupnou kvantitativní analýzu PCR pro jedno- a duplexní testy

Společnost Bio-Rad Laboratories, Inc., světový lídr v oblasti výzkumu v oblasti přírodních věd a klinické diagnostiky, oznamuje uvedení systému CFX Duet Real-Time PCR System, který podporuje výzkumné pracovníky při vývoji singleplexových a duplexních kvantitativních PCR (qPCR) testů.

Systém CFX Duet nabízí robustní tepelný výkon a patentovaný, přesný optický kyvadlový systém systému CFX Opus společnosti Bio-Rad s funkcí tepelného gradientu, která umožňuje optimalizaci v menším počtu cyklů. CFX Duet je dvoubarevný systém, který je z výroby kalibrován pro běžná barviva a bez potřeby pasivních referenčních barviv umožňuje přesnou kvantifikaci až dvou cílů při genotypizaci a analýzách exprese více genů. Další režim fluorescenčního rezonančního přenosu energie (FRET) podporuje analýzu tání proteinů pro základní charakterizaci proteinů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 1.6.2022

PCR testy   ID:709

 



 
Paralelní fotoreaktor kombinuje flexibilitu a vysoký výkon

Fotoreaktor LightSyn Illumin8 od společnosti Asynt nabízí výzkumným pracovníkům možnost rychle a bezpečně přepínat mezi výběrem vysoce výkonných světelných diod (LED) pracujících na vlnových délkách včetně UV (365 nm) a modré (450 nm).

LightSyn Illumin8 umožňuje chemikům provádět až 8 fotochemických reakcí paralelně pomocí levných 8ml zkumavek. Tento cenově dostupný a přitom vysoce výkonný fotoreaktor kompaktních rozměrů nabízí až osm vyměnitelných modulů s osmi UV nebo barevnými LED diodami s bezpečnostními blokádami, které zajišťují světelně neutrální fotochemické reakce. Díky tomu, že každá vysoce výkonná LED dioda je umístěna v blízkosti odpovídající reakční trubice, LightSyn Illumin8 účinně dodává rovnoměrný tok fotonů do každé pozice, čímž zajišťuje konzistenci vašich fotochemických reakcí. Integrované aktivní chlazení také zajišťuje, že se vaše reakce nepřehřívají v důsledku fotoelektrického záření. Fotochemické reakce ve vašem přístroji LightSyn Illumin8 lze jednoduše namontovat na standardní magnetické míchadlo s horkou deskou, které lze výkonně míchat a zahřívat až na 80 °C.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 31.5.2022

fotoreaktor   ID:687

 



 
Chytré senzory z Univerzity Pardubice pomohou zemědělcům

Chytrý ekologický senzor, který pomůže zemědělcům efektivně řídit závlahu. To je nový objev výzkumníků z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice a jejich partnerů. Novinka v oblasti materiálového tisku je schopná změřit vlhkost i teplotu půdy, a tím pomoci zemědělcům k úsporám a vyšší produkci. Tým chemika Tomáše Syrového si nechává vynález tisku na dřevo patentovat.

Datum: 30.5.2022

ekologické senzory   ID:733

 


Reklama

 
LABS/Q LIMS - profesionální standardní řešení pro všechny laboratoře

Laboratorní aplikace napříč odvětvími, která se úspěšně používá již více než 30 let

S aplikací LABS/Q ® můžete spravovat všechna laboratorní data v jedné aplikaci a stačí zadat pouze požadované základní údaje. Pokud již máte data v jiném systému, migrujeme tato data prostřednictvím automatizovaného procesu. Výhody systému LABS/S LIMS: - Nižší náklady ve fázi implementace - Kratší doba projektu během implementace - Dodavatel kvalifikuje (testuje) funkčnost - Snadná upgradovatelnost produktu - Nižší riziko pro celý projekt.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 27.5.2022

LIMS   ID:668

 



 
Inovativní plynová řešení pro vaši laboratoř

Plynové generátory představují bezpečnou, pohodlnou a cenově výhodnou alternativu k plynovým lahvím.

Generátory vodíku
Řada PG Plus poskytuje vynikající výkon díky patentované technologii elektrolytických článků v kombinaci s vysoce kvalitními součástmi a jedinečným řešením sušení vodíku. Ideální pro použití s detektory plynové chromatografie, jako jsou FID, NPD a FPD.
Díky průtokům od 100 do 1 350 ml/min a tlaku až 11 barů lze z jednoho malého stolního generátoru dodávat vysoce čistý plyn do více GC. Vodík se vyrábí na vyžádání, aby splňoval specifické požadavky aplikace, což zajišťuje bezpečné, spolehlivé a kontrolované dodávky plynu.

Generátory dusíku
Generátory dusíku VICI DBS jsou zkonstruovány tak, aby přeměnily standardní stlačený vzduch na bezpečnou regulovanou dodávku dusíku s velmi vysokou čistotou. Generátory pro LC/MS, ELSD a ICP využívají vysoce výkonnou membránu k dosažení průtoku až 120 l/min při tlaku 8 barů. Generátory jsou k dispozici jako samostatné systémy napájené z externího zdroje stlačeného vzduchu nebo jako kompletní systémy "plug and play" včetně interních bezolejových kompresorů.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 26.5.2022

generátory plynů pro GC   ID:716

 



 
Šikovný „katalytický kondenzátor“ promění laciné kovy ve výborné katalyzátory

Drahé kovy skvěle katalyzují řadu průmyslově významných chemických reakcí. Zároveň jsou ale drahé a vzácné. Platinu, palladium, rhodium a další vzácné kovy by mohly nahradit mnohem obyčejnější materiály, díky „katalytickému kondenzátoru“. Využívá tenké vrstvy materiálů, jako je oxid hlinitý nebo grafen.

Datum: 25.5.2022

katalytický kondenzátor   ID:661

 



 
VŠCHT patentuje robota pro výrobu personalizovaných léčiv

Výzkumná skupina profesora Františka Štěpánka z VŠCHT Praha řeší již čtvrtým rokem projekt Robotický nanolékárník: Výrobní procesy budoucnosti pro personalizovaná terapeutika. Jeho hlavní motivací je takzvaná personalizovaná medicína – snaha o to, aby léčiva mohla být připravována každému pacientovi na míru včetně kombinací vícero účinných látek v dávkách, které jsou pro daného pacienta potřeba.

Datum: 24.5.2022

personalizované léky   ID:676

 


Reklama

 
Nejrychlejší logické hradlo by mohlo milionkrát zrychlit počítače

Precizní práce s laserovými paprsky vedla k průlomu ve femtosekundových elektrických pulzech generovaných laserem. Výsledkem je petahertzové logické hradlo, nejrychlejší v historii. Na obzoru se rýsuje elektronika světelných vln (lightwave electronics).

Datum: 23.5.2022

rychlá světelná elektronika   ID:676

 



 
Vysoce výkonné mikrodestičky pro lepší růst a přežití buněk

Řada potahovaných mikrodestiček Sero Krystal™ PDL od společnosti Porvair Sciences představuje nové měřítko pro reprodukovatelnou kultivaci buněk i u náročných typů buněk.

Mnoho vědců by raději pěstovalo buňky v prostředí bez séra, aby přesněji napodobili fyziologické podmínky. To však často představuje výzvu, protože buněčné linie mají často problémy s přichycením na tradiční plasty pro tkáňové kultury v nepřítomnosti séra. Mikroplatničky Sero Krystal™ s potahem Poly-D-Lysine (PDL), vyráběné z ultračistého polystyrenu v prostředí čistých prostor, byly vyvinuty společností Porvair Sciences, aby tyto problémy překonaly a podpořily vynikající přichycení, růst a proliferaci buněk široké škály buněčných typů v bezsérových médiích.

Poly-D-Lysin je syntetická (bez živočišného původu) extracelulární matrice používaná v aplikacích buněčných kultur k podpoře adheze buněk. Tyto nové mikroplatničky Sero Krystal™ PDL jsou k dispozici ve formátech 96 a 384 jamek a jsou rovnoměrně potaženy polymerem PDL o hmotnosti 70 až 150 kDa pomocí patentovaných metod. Povlak vytváří na povrchu jamek destiček rovnoměrný čistý kladný náboj. Tento kladný povrchový náboj zlepšuje elektrostatické interakce mezi potaženým povrchem a zápornými náboji buněčné membrány, což vede k lepšímu uchycení buněk. Mikrodestičky Sero Krystal™ jsou ideální pro kultivaci transfekovaných buněčných linií, primárních neuronů, gliových buněk a fibroblastů, jako je adherentní linie myších fibroblastů L929 a další běžné adherentní buněčné linie včetně HEK-293, BHK-21, PC12 a NSC-34.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 20.5.2022

mikrodestičky pro růst buněk   ID:606

 



 
Polyklonální protilátky proti fragmentům VHH pro výzkum a vývoj v oblasti přírodních věd a pro diagnostické trhy

Společnost Jackson ImmunoResearch, výrobce sekundárních protilátek a imunoreagentů pro trh přírodních věd, představuje novou řadu detekčních činidel, která nabízí vynikající kvalitu zobrazení.

Nano sekundární protilátky Jackson ImmunoResearch jsou polyklonální protilátky s VHH fragmenty (nanotělesa) vyráběné v alpakách. Jsou k dispozici se specifitou pro člověka, králíka nebo myš. Protilátky VHH Fragment <15KDa jsou 10x menší než konvenční celé protilátky IgG a jsou ideální pro zobrazovací experimenty, kde je nutný dobrý průnik. Nano sekundární protilátky jsou zkříženě adsorbovány pro dokonalou specifitu vůči cílovým druhům s minimální zkříženou reaktivitou vůči jiným běžně používaným druhům, což je činí vhodnými pro použití v experimentech s vícenásobným značením.

Polyklonální detekční činidla nadále nabízejí nejlepší sílu signálu tím, že zesilují signál i ze slabě exprimovaných cílů. Nabídka heterogenní populace protilátek, z nichž každá detekuje jinou část primární protilátky, může u polyklonálních Nano Secondary zvýšit účinnost značení, což vede k jasnějšímu signálu. Jsou k dispozici konjugované s reportérovými enzymy a řadou fluorescenčních barviv, včetně Alexa Fluor®, což poskytuje prostor pro imunohistochemii a imunofluorescenci s vysokým rozlišením, a činí z nich tak nepostradatelný nástroj ve výzkumu i diagnostickém zobrazování.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 19.5.2022

protilátky pro diagnostické zobrazování   ID:663

 



 
Evonetix získal patent na technologii umožňující tepelně řízenou syntézu DNA

Patentovaná technologie umožní vysoce paralelní syntézu DNA na stolní platformě.

Společnost EVONETIX LTD ("Evonetix"), která se zabývá syntetickou biologií a přináší polovodičovou technologii pro syntézu DNA, oznamuje, že jí byl v Evropě udělen patent EP3551331B1 na patentovanou technologii tepelné kontroly pro syntézu DNA a na konstrukci a výrobu křemíkových čipů. Tento patent rozšiřuje portfolio duševního vlastnictví společnosti Evonetix a je klíčovým krokem ve strategii společnosti vyvinout stolní platformu pro syntézu DNA, která změní způsob přístupu k DNA, její výroby a použití.

Nový přístup společnosti Evonetix k paralelní syntéze DNA je založen na přesném, nezávislém řízení teploty v tisících jednotlivých syntézních míst na povrchu křemíkového čipu. Na rozdíl od běžných přístupů, které k řízení syntézního cyklu využívají kyselou deproteci, využívá Evonetix teplotní řízení s polovodičovými maticemi. To nabízí větší přesnost a selektivitu při deprotekci sekvencí ve správném bodě pro přidání dalšího nukleotidu a odstranění neshodných sekvencí.

Tepelné řízení syntézy DNA umožňuje vysoce paralelní syntézu a dává možnost pracovat se sekvencemi, které je obtížné syntetizovat běžnými technikami, a odstraňovat chyby během sestavování genových sekvencí pomocí teplotou zprostředkovaného odstraňování chyb.
(detaily jsou v angličtině)

Datum: 18.5.2022

syntéza DNA   ID:609

 


Reklama

 
Realita dohnala fikci

Chcete-li někomu dát originální dárek, nechte se sníst. Předchází tomu naskenování sebe samého do paměti počítače, vymodelování ve speciálním programu a vytisknutí v 3D tiskárně. V ruce máte panáčka, který je vaší dokonalou zmenšeninou. Sedí všechny barevné odstíny a detaily vašeho oblečení s tím rozdílem, že miniaturní postavička je celá z cukru, připravena k nakousnutí. Mají se ve světě, jemuž dominují 3D tiskárny, bát o práci už i cukráři?

Datum: 17.5.2022

3D tisk   ID:588

 



 
Program EXCELES podpoří nové výzkumné projekty

Vědeckým týmům z českých vysokých škol a ústavů se podařilo dosáhnout na prostředky přesahující pět miliard korun z Národního plánu obnovy, který vznikl v reakci na krizi způsobenou pandemií covidu-19 a její ekonomické dopady. Plán je financován z prostředků Evropské unie prostřednictvím Nástroje pro oživení a odolnost.

Datum: 16.5.2022

věda a výzkum   ID:647

 


 

Novější Novější články

 

Archiv článků:   2022   2023   2024  

 

Doporučujeme články:
  Automatizované odvíčkování / uzavírání zkumavek zvyšuje produktivitu
  Spojení syntetické biologie a 3D tisku vytváří programovatelné živé materiály
  Zeptej se vědce! pomáhá překonat bariéru nesmělým vědcům
  Nové způsoby jemného vyladění elektrochemie
  Patent Index 2023: Česku narostl počet evropských patentů, daří se mu v přístrojové technice a chemii
  Zobrazit jen doporučené články.

Novinky:
 
 
2 Theta: Naše vlajkové lodě Izotachoforéza, kapilární elektroforéza


 
Biogen: Odběr vzorků a jejich transport v pokojové teplotě


 
Nukleární medicína. MGP: v současné době jsme certifikovanými distributory radiofarmak v České republice a na Slovensku firem AAA, Eckert and Ziegler, GE Healthcare a Izotop.


 
DRIVE AFM – špička mezi High-End AFM


 
Přehled přístrojů pro nanovlákna a netkané textilie


 
Novinky Nicolet CZ


 
Novinky BIOTRADE

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama