| Odkaz na tento článek je zde publikován s laskavostí serveru Chemeurope.com. Klikněte na titulek: Snadná analýza vína - whitepaper Titrační aplikace pro víno připravené k použití.
Senzorické vlastnosti vína jsou ovlivněny mnoha faktory; jak vnitřními, jako je kvalita hroznů, tak vnějšími, jako je zrání v sudech. Jsou mimo jiné ovlivňovány kyselostí, pH, redukujícími cukry, chloridy a oxidem siřičitým. Tyto parametry ovlivňují proces kvašení a vývoj chuti a vůně. Hrají také roli při udržování zdravého mikrobiálního prostředí vína a potlačují nežádoucí mikroorganismy.
Například správně použitý oxid siřičitý působí nejen jako antimikrobiální činidlo, které ničí bakterie, jež mohou způsobit nežádoucí druhotné kvašení, ale působí také jako antioxidant a zachovává barvu vína. Naopak přílišné množství oxidu siřičitého zanechává ve víně nepříjemné aroma. Podobně i další parametry, jako je pH a kyselost, jsou důležité pro udržení rovnováhy chutí, chuti v ústech a kyselosti. (detaily jsou v angličtině) Datum: 8.1.2024 titrační analýzy v potravinářství, víno, whitepaper |